Videospeler inladen...

Kristof Calvo: “Ik wil niet meer dé man van Groen zijn in de Kamer”

Groen-Kamerlid Kristof Calvo heeft in “De afspraak” voor het eerst op tv gereageerd op het feit dat hij een stap terugzet. Dinsdag maakte hij via Twitter bekend dat hij stopt als spreekbuis van Groen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. “Ik wil niet meer dé man zijn van Groen in de Kamer”, legt hij zijn beslissing nu uit. 

Kristof Calvo kreeg in oktober het deksel op de neus: zijn droom om minister te worden in de federale regering werd stukgeslagen. De teleurstelling was heel groot, maar na twee weken bedenktijd rechtte Calvo de rug en besloot hij de spreekbuis van zijn partij te blijven in de Kamer. 

Nu, een kleine 4 maanden later, komt hij terug op die beslissing. Dinsdag twitterde Calvo dat hij een “nieuw hoofdstuk” zou aansnijden: hij blijft wel Kamerlid en gemeenteraadslid in Mechelen. Maar daarnaast gaat hij meer in de luwte werken, als Kamerlid én als medewerker bij de denktank van de Nederlandse partij GroenLinks.

Dé man

Na zijn aankondiging schuwde Calvo de camera’s. Tot vandaag. In “De afspraak op vrijdag” kwam hij bij de twittertekst van eerder deze week ook uitleg geven bij zijn beslissing. 

Het idee om uit het voetlicht te stappen is volgens Calvo na de verkiezingen gegroeid. Na 10 jaar strijden in de Kamer, wil hij de komende tijd “meer bezig zijn met ideeënstrijd en de lange termijn, en minder met incidenten waar je als fractieleider heel vaak mee bezig moet zijn”.

“Ik wil niet meer de man zijn van Groen in de Kamer. Ik wil wel volksvertegenwoordiger zijn en ik denk dat er in Nederland op dit moment dingen gebeuren die mij als volksvertegenwoordiger kunnen versterken.”

Cumul

Calvo benadrukt dat hij wel degelijk Kamerlid blijft, maar dat hij ook daarnaast inspiratie wil opdoen in de Nederlandse politiek. Druist de combinatie niet in tegen het cumulverbod waar Groen zo hard op drukt?

Volgens Calvo kan zijn werk in Nederland hem ideeën geven die hij in België kan gebruiken. Van een belangenconflict zal er volgens hem ook geen sprake zijn. 

En wat betreft de vergoeding van die tweede functie, daar zijn volgens het Kamerlid nog geen afspraken over gemaakt. “Het interesseert me niet. Ik wil uitbetaald worden in ideeën en inspiratie”. Calvo gaat ervan uit dat hij vergoed zal worden voor zijn onkosten, maar enige vergoeding heeft niet meegespeeld in zijn beslissing, zegt Calvo.

Bekijk hier een fragment uit "De afspraak" waarin Calvo zijn beslissing uitlegt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen