Academie voor Beeldende Kunst Gent

Leerlingen Gentse Academie delen kunstwerken uit in Gent: "We noemen het T.A.ART, ofwel: Take Away Art"

Tientallen leerlingen en leerkrachten van de Gentse Academie voor Beeldende Kunst brengen zaterdag 6 februari, op de Dag van de Academies, ‘duust’ zelfgemaakte kunstwerken op speciale fietsen rond in Gent. Geïnteresseerde kunstliefhebbers krijgen dan een speciale show, waarbij zelfs een rode loper wordt uitgerold en een certificaat van echtheid wordt overhandigd.

Op 6 februari is het traditioneel feest op de Gentse Academie voor Beeldende Kunst. Dan viert zij samen met alle andere academies in Vlaanderen de Dag van de Academies. Maar het grote feest kan door de coronapandemie niet doorgaan. 

Het was geen gemakkelijk jaar voor de leerlingen van de academie. Ze konden door het beperkt aantal lesuren per maand niet veel schaven aan hun teken- en beeldhouwvaardigheden. Daarom bedacht een heel enthousiast team, met leerkracht Fotografie Lieven en pedagogisch coördinators Kato Vanpoperinghe en Oona De Keyzer, een mooi alternatief: T.A.ART (Take Away Art)

Hoe zotter, hoe liever

“We namen de kaart van Gent erbij en tekenden in het centrum een taartdiagram. De inwoners die binnen de taart wonen, konden gratis een kunstwerk aanvragen, gemaakt door onze leerlingen en leerkrachten”, legt Kato uit. “Dat zijn dan schilderijen, etsen, foto’s, tekeningen, gipswerken, boekjes of een performance.” Zo’n duizend kunstliefhebbers krijgen morgen hun kunstwerk. “Die vertegenwoordigen eigenlijk alle opleidingen binnen onze academie”, gaat directrice Viola Vandomme verder. “Hoe zotter, hoe liever. Eind september is het idee gegroeid en vanaf oktober is iedereen aan de slag gegaan met een eigen project. We zijn sindsdien ook bezig met fietsen vorm te geven. Met die speciale fietsen worden de kunstwerken uitgedeeld aan de mensen.” (Lees verder onder de foto.)

Academie voor Beeldende Kunst Gent

Kunstwerken op de fiets

De Academie heeft zich verdiept in de kunst van het geven. “We hebben speciale aandacht voor de manier waarop we iets zullen geven. Elke ontvanger krijgt op een unieke manier een cadeau. We komen toe met een rode loper, we geven het pakje coronaproof af en voegen er een certificaat van echtheid bij. Ook de fietsen zijn een kunstwerk op zich. Er zijn fantastische assemblages gemaak: strijkplanken die op fietsen gemonteerd worden, potten en pannen, fietsen die eruit zien als een kraanwagen enzovoort.” Ook de bedeling van de cadeautjes zal met een grote show verlopen. Die koeriers zullen dan ook feestelijk vertrekken in kleine teams. Die hele actie kan je volgen via de Facebookpagina van de academie. (Lees verder onder de foto.)

Academie voor Beeldende Kunst Gent

T.A.ART was volgens Kato echt wel broodnodig voor de leerlingen en de leerkrachten. “Heel wat van onze projecten konden niet doorgaan door  corona. Het zijn juist de projecten die de leerlingen, leerkrachten en de mensen buiten onze academie verbinden. Dankzij dit project heerst er weer verbondenheid. We zagen leerlingen en leerkrachten volledig opgaan in deze opdracht. Ze zijn blij dat ze iets kunnen doen, iets kunnen creëren en iets kunnen geven.”

kasto80

Meest gelezen