Alexander Dumarey

Officieel bezwaar tegen plannen om van Sint-Annakerk in Gent supermarkt te maken

Het burgerinitiatief SOS Sint-Anna heeft bezwaar ingediend tegen de omgevingsvergunning die supermarktketen Delhaize heeft aangevraagd om de kerk te kunnen aanpassen. Delhaize wil van de kerk een grootwarenhuis met restaurant en wijnbar maken, maar daar is de actiegroep het niet mee eens. “De nieuwe bestemming wijkt te ver af van de originele bestemming”, klinkt het. 

Als het aan supermarktketen Delhaize ligt, wordt de Sint-Annakerk in Gent binnenkort een grootwarenhuis met restaurant en wijnbar. Om dat mogelijk te kunnen maken, moeten er heel wat ingrepen gebeuren in en rond het gebouw. Volgens het burgerinitiatief SOS Sint-Anna zijn de geplande ingrepen ontoelaatbaar. Daarom hebben ze nu, 1 dag voor de uiterste indiendatum, een bezwaarschrift ingediend.

Jarenlang protest

Het bezwaarschrift van de actiegroep komt niet helemaal uit onverwachte hoek. Toen meer dan twee jaar geleden bekend werd dat er een grootwarenhuis in de kerk zou komen, zijn er tal van acties op poten gezet om het ongenoegen te uiten. Zo speelde de Russische violist Mikhail Bezverkhni bijvoorbeeld elke dag muziek voor de kerk uit protest. 

De transformatie van de kerk is onverenigbaar met de natuur en de bestemming van het gebouw

Paul Van Houtte, SOS Sint-Anna

Het grote probleem is volgens het burgerinitiatief vooral dat de nieuwe bestemming te veel afwijkt van de originele bestemming. “Door er een grootwarenhuis in onder te brengen, wordt het interieur onherroepelijk beschadigd”, vindt Paul Van Houtte van SOS Sint-Anna. “Bovendien moet ook de groenzone buiten de kerk aangepakt worden om van het kerkgebouw een echte supermarkt te maken, en dat kan niet. De transformatie van de kerk is onverenigbaar met de natuur en de bestemming van het gebouw.” 

Traditionele elementen gaan verloren

“De Sint-Annakerk is trouwens niet zomaar een kerk”, gaat Van Houtte verder. “Het gebouw is al sinds 1980 geklasseerd als erfgoed. Het maakt deel uit van ons stadslandschap. We moeten zowel de binnenkant als de buitenkant koesteren. Als er straks een supermark in de kerk komt, dan moet de vloer voor een stuk uitgebroken of bedekt worden. En ook de muurschilderingen zal je niet meer zien zoals ze gezien moeten worden. Misschien zullen ze er nog hangen, maar ze zullen niets meer zijn dan een soort van luxebehang. En dat doet pijn”, aldus Van Houtte.  

SOS Sint-Anna wijst er ook op dat er in de plannen niets staat over de klimaatregeling in het gebouw. Of het grootwarenhuis met restaurant nu wel of niet ondergebracht mag worden in de kerk, moet het onderzoek uitwijzen. 

Meest gelezen