Videospeler inladen...

Omstreden Republikeins parlementslid Greene uit commissies gezet

Het pas verkozen Republikeinse Congreslid Marjorie Taylor Greene wordt uit twee parlementaire commissies gezet. Het Amerikaanse Lagerhuis heeft daarover donderdagavond gestemd. 11 Republikeinen stemden mee met de Democraten.

De 46-jarige Marjorie Greene uit Georgia kwam in opspraak omdat ze verschillende complottheorieën en leugens hielp verspreiden en door haar steun op sociale media voor geweld tegen Democraten. 

Zo was ze tot voor kort een aanhangster van de QAnon-beweging die geloofde dat president Trump een heilige oorlog voerde tegen een groep van satanische kindermisbruikers en kannibalen, geleid door huidig president Biden. 

Ze verspreidde ook het nieuws dat de aanslagen van 9/11 nooit hadden plaatsgevonden en dat de dodelijke schietpartijen op verschillende Amerikaanse scholen in scène waren gezet door tegenstanders van vrij wapenbezit. De bosbranden in Californië waren dan weer aangestoken door stralen uit de ruimte, met de hulp van rijke Joden die er geld aan wilden verdienen.

Maar wat de Democraten nog het meest verontrustte, was dat ze op sociale media berichten likete van mensen die opriepen om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, en voormalig president Barack Obama te vermoorden. 

Beluister hier het gesprek met correspondent Björn Soenens over parlementslid Greene in "De ochtend" (en lees verder na de audio):

Verdeeld Huis

Gisteren dienden de Democraten een wetsvoorstel in om Greene te verwijderen uit de commissies voor begroting en onderwijs. 219 Democraten en 11 Republikeinen stemden voor, 199 Republikeinen bleven Greene steunen. Ze blijft wel lid van het Huis maar verliest er een deel van haar invloed.

Enkele uren voor de stemming betuigde Greene in de Kamer haar spijt over sommige uitspraken uit het verleden. "Ik heb dingen geloofd die niet waar waren", aldus Greene. "Het spijt me zeer. Dat waren woorden uit het verleden." Maar excuses voor haar steun voor de oproepen tot geweld kwamen er niet.

De fractievoorzitter van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, blijft achter Marjorie Greene staan. Hij kondigde aan de verwijdering van Greene te zullen vergelden eens de Republikeinen opnieuw in de meerderheid zullen zijn in het Huis van Afgevaardigden.

Democratisch voorzitter van het Huis Nancy Pelosi
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk de Journaalreportage over het omstreden Republikeins parlementslid dat uit een aantal commissies is gezet:

Videospeler inladen...

Meest gelezen