Oog in oog met de Romeinen: een tentoonstelling waar bezoekers inwoners uit het keizerrijk ontmoeten

In de nieuwe tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren staat de menselijke invalshoek centraal. Bezoekers maken kennis met mensen uit zowat alle uithoeken van het Romeinse Rijk en uit alle lagen van de bevolking. Daarbovenop toont de tentoonstelling 250 topstukken uit de Romeinse collectie van het British Museum in Londen.

In filmpjes vertellen personages hoe het was om in het Romeinse Rijk te leven. Zo vertelt een gouverneur hoe hij door de keizer uitgestuurd is naar een verafgelegen provincie en hoe hij zijn thuisstad mist. Of aan het woord is een slavin die vertelt hoe ze bezit is van haar meesteres en hoe ze er stiekem van droomt zich vrij te kopen.

“De personages zijn verzonnen, maar we hebben ons gebaseerd op teksten en voorwerpen uit die tijd”, zegt Bart Demarsin, die drie jaar lang aan de tentoonstelling heeft gewerkt. De verhalen kloppen dus historisch gezien wel allemaal. 

British Museum

De basis van de tentoonstelling is een collectie uit het British Museum in Londen. Levensgrote beelden van keizers en goden en juwelen en wapens worden tentoongesteld. Het Gallo-Romeins Museum heeft daaraan stukken uit haar eigen collectie toegevoegd.

 Keizer Nero zou voor deze beker meer dan duizend keer het jaarloon van een legioensoldaat betaald  hebben

Een van die stukken is de beker van een miljoen. “Een absoluut topstuk”, weet Demarsin. “De beker is gemaakt uit bijzonder breekbaar fluoriet. Keizer Nero zou er meer dan duizend keer het jaarloon van een legioensoldaat voor neergeteld hebben. En die werden behoorlijk betaald”, voegt Demarsin er nog aan toe. 

Kindvriendelijk

De tentoonstelling is ook afgestemd op kinderen. Er is een aparte audiotour die inhaakt op de leefwereld van jongeren. En aan de hand van spelletjes leren kinderen rekenen, koken of goden vereren zoals de Romeinen dat deden. Ook bij de personages die over hun leven in het Romeinse Rijk vertellen, zijn kinderen. Ze spreken de jonge bezoekers rechtstreeks aan. 

De tentoonstelling loopt van 6 februari tot 1 augustus in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Reserveren is door corona noodzakelijk. 

Meest gelezen