Foto: Beeldbank Onroerend erfgoed Vlaanderen

Panamarenkohuis wordt erkend als erfgoed: "Eén van de meest opmerkelijke naoorlogse kunstenaarswoningen"

Het Panamarenkohuis in Antwerpen, waar de kunstenaar heeft gewoond en gewerkt, wordt beschermd als erfgoed. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) start daarvoor de procedure op. "Een postuum verjaardagscadeau voor Panamarenko die vandaag 81 jaar zou worden." 

BEKIJK: Wie was Panamarenko? We leggen het je uit in 1 minuut (lees het artikel onder de video):

Videospeler inladen...

Panamarenko woonde en werkte in het huis aan de Biekorfstraat van 1970 tot 2003. Het is zijn ouderlijk huis, waar zijn moeder een schoenenwinkel had op de gelijkvloerse verdieping. In de late jaren 1980 werd het huis grondig verbouwd door architect Luc Deleu van T.O.P.-office en zijn echtgenote Laurette Gillemot. 

Wat meteen in het oog springt, is de glazen loggia aan de voorgevel: een stalen constructie van bijna 10 meter breed. De loggia was de werkkamer en exotische wintertuin van Panamarenko, waar hoge kamerplanten stonden en waar papegaaien vrij in mochten rondvliegen. Op het dak van het huis werd in 2011 ook een helikopterplatform geïnstalleerd, de "Panamarenko Airbase’ T.O.P.-office".

Je stapt binnen in de wondere en speelse leefwereld van de kunstenaar

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed

In 2007 schonk Panamarenko het kunstenaarshuis met de volledige inboedel aan de Vlaamse Gemeenschap, die het pand in beheer overdroeg aan het M HKA (Antwerpen). Zes jaar later opende het Panamarenkohuis de deuren voor het grote publiek. 

“Het Panamarenkohuis is één van de meest opmerkelijke naoorlogse kunstenaarswoningen in Vlaanderen”, zegt minister Diependaele. “Het is een uiterst zeldzaam voorbeeld van een authentieke kunstenaarswoning, waar de volledige inboedel na het vertrek van de kunstenaar (schijnbaar) onaangeroerd bewaard is. De woning toont het creatieproces en universum van deze topkunstenaar uit de naoorlogse Europese avant-garde.”

Postuum verjaardagscadeau

2020, het jaar waarin Panamaranko 80 zou zijn geworden, moest een feestjaar worden, maar corona gooide roet in het eten. Een jaar later komt het nieuws dat de woning en het atelier van Panamarenko zullen worden beschermd als erfgoed.  Het agentschap Onroerend Erfgoed start het overleg met alle partners om het beschermingsdossier vorm te geven. Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Minister Diependaele beslist binnen de negen maanden over een definitieve bescherming.

“Panamarenko is niet in een hokje te plaatsen, hij was kunstenaar, ingenieur, fysicus, uitvinder en visionair. Hij creëerde spectaculaire constructies van een vreemde schoonheid, die vorm kregen in zijn woning in Antwerpen. Binnenstappen in die woning is binnenstappen in de wondere en speelse leefwereld van Panamarenko. Door de kunstenaarswoning te beschermen willen we het belang van dit gebouw en zijn inhoud benadrukken. Een postuum verjaardagscadeau voor Panamarenko die vandaag 81 jaar zou worden", aldus minister Diependaele.

Meest gelezen