Nicolas Maeterlinck

Pierre Van Damme: "Kapsalons heropenen is een risico, mijn dochter heeft gelukkig een scheerapparaat"

Epidemioloog Pierre Van Damme is genuanceerd over de mogelijke heropening van de kappers. "Wetenschappelijk is het te vroeg maar dit is een politieke beslissing. Mits voldoende voorzorgsmaatregelen kunnen we het een kans geven", zegt Van Damme op Radio 2 Antwerpen. De wetenschapper verklapte ook hoe hij zijn kapsel intact heeft gehouden.

Vandaag beslist het overlegcomité of de kapperszaken opnieuw hun deuren mogen openen. "Epidemiologisch is het daarvoor te vroeg maar dit is een politieke beslissing. Politici hebben het laatste woord en we moeten ons daarbij neerleggen", zegt epidemioloog Pierre Van Damme (UA) in Start je Dag. "Als die beslissing valt, zullen er strikte voorzorgsmaatregelen aan de orde zijn. Denk aan één klant per tien vierkante meter, mondmaskers en een zeer goede ontsmetting. We moeten het contact tussen klant en kapper tot een minimum beperken wat bij contactberoepen per definitie moeilijk is. Het virus zit hier bij wijze van spreken op te wachten." 

Het virus zit te wachten op de heropening van de kapsalons

Pierre Van Damme

Mentale opkikker

Van Damme beseft dat er meer speelt dan de pure wetenschap. "Voor veel mensen is dit mentaal van groot belang. Bepaalde generaties zweren bij een wekelijks bezoek aan hun kapper. Een mogelijke heropening kan het mentale welzijn verbeteren.  Dus samengevat: misschien kunnen we dit een kans geven maar puur epidemiologisch blijft het een risico."

Dochter met scheerapparaat

Pierre Van Damme zelf lijkt qua coiffure nog geen haar veranderd de afgelopen coronamaanden."Ik heb het geluk dat mijn dochter mijn kapsel goed verzorgt. Met een scheerapparaat kan ze wonderen verrichten. Zeker in mijn geval", lacht hij op Radio 2 Antwerpen. 

Meest gelezen