Hannelore Coen (Flickr.com - CC BY 2.0)

Provincie Antwerpen deelt meeste werkstraffen uit: "Samenleving heeft er meer baat bij"

Nergens in Vlaanderen worden meer werkstraffen uitgedeeld dan in de provincie Antwerpen. In 2019 werden er in heel Vlaanderen 4.290 werkstraffen uitgesproken, één derde daarvan in de provincie Antwerpen. Wie een werkstraf krijgt, moet onbetaald werken bij een niet-commerciële organisatie. "Ook de maatschappij heeft meer baat bij een werkstraf dan bij een opsluiting in de gevangenis", zegt persrechter Wendy Verhaegen aan Radio 2 Antwerpen.

De provincie Antwerpen is koploper in het uitdelen van werkstraffen. De cijfers kwamen er na een parlementaire vraag van Katrien Schryvers (CD&V), Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid in Zoersel. "Na enkele jaren van daling, steeg het aantal werkstraffen in 2019 opnieuw tot boven de 4000. Eén derde daarvan werd opgelegd in de provincie Antwerpen. Het justitiehuis van Antwerpen was verantwoordelijk voor een vijfde van alle werkstraffen in Vlaanderen", zegt Schryvers.

Het gaat vooral om jonge daders, tussen 18 en 24 jaar. Vooral verkeersovertreders, maar ook mensen die veroordeeld worden voor drugsdelicten, krijgen een werkstraf opgelegd. 

Bijdrage aan de samenleving

Volgens persrechter Wendy Verhaegen zijn er heel wat redenen om voor een werkstraf te kiezen. "Een werkstraf zet de veroordeelde aan om verantwoordelijkheid te nemen en zich te re-integreren in de samenleving. Ze dragen iets bij aan de maatschappij op een positieve en constructieve manier. Dat is ook voor de maatschappij beter", legt Verhaegen uit.

In tegenstelling tot een gevangenisstraf, wordt een werkstraf sowieso uitgevoerd

Wendy Verhaegen, persrechter

Bij een werkstraf moet iemand onbetaald een aantal uren werken bij een niet-commerciële organisatie. "De veroordeelden werken dan bijvoorbeeld bij de groendienst of in een woonzorgcentrum. Een werkstraf is bovendien ook een effectieve straf die sowieso uitgevoerd wordt. Bij gevangenisstraffen is dat vaak niet het geval", licht Verhaegen toe.

Maar een werkstraf is niet altijd mogelijk. "Er wordt natuurlijk rekening gehouden met de ernst van de feiten en de persoonlijkheid van de dader. We houden ook rekening met eventueel eerdere feiten. Als er een gevaar is voor de samenleving, is een werkstraf natuurlijk geen optie", klinkt het. 

Aantal werkstraffen zal nog toenemen

Volgens Katrien Schryvers gaat het aantal werkstraffen in de toekomst nog toenemen. "Het is een uitdaging om voor iedereen een werkstraf te vinden. Sommige mensen werken tijdens de  week en kunnen dus bijvoorbeeld enkel in het weekend een werkstraf uitvoeren. We zullen dus op zoek moeten gaan naar voldoende werkplekken", zegt Schryvers. 

Meest gelezen