FOTO: Optreden in Ahoy in Rotterdam (2017)
Frank de Roo - Fotobureau de Roo

Rockband Golden Earring stopt ermee door ziekte van bandlid George Kooymans

Na meer dan vijftig jaar houdt de Nederlandse rockband Golden Earring ermee op. De gitarist en oprichter van de groep George Kooymans heeft de zenuw-spierziekte ALS en kan niet meer optreden. Doorgaan met een nieuw bandlid is geen optie: "We zijn een vriendengroep van vier mannen die onvervangbaar zijn," aldus drummer Cesar Zuiderwijk.

"Dit is een doodsklap. We hebben altijd gezegd dat we zouden doorgaan tot een van ons zou omvallen. Dat George dan de eerste is, had ik niet verwacht. Kooymans was altijd de taaiste van ons vier", zo getuigt de zanger van de groep Barry Hay aan de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. 

De oprichter en gitarist van de Nederlandse rockgroep Golden Earring is gediagnosticeerd met de ongeneeslijke zenuw-spierziekte ALS. De band heeft daarom besloten om ermee te stoppen.

Laten we vooral blij zijn met die fantastische 50 jaar die wij hebben meegemaakt

Cesar Zuiderwijk, drummer Golden Earring

Doorgaan met een nieuw bandlid is voor de leden van de rockgroep geen optie. "We zijn een vriendengroep van vier mannen die onvervangbaar zijn", vertelt de drummer Cesar Zuiderwijk. "Een nieuw bandlid? Dat zou niet passen. Laten we vooral blij zijn met die fantastische 50 jaar die wij hebben meegemaakt."

Beluister hier een van de bekendste nummer van Golden Earring "When the lady smiles" uit 1984.

Dat de band er midden in de coronacrisis mee moet ophouden, valt de leden zwaar. "Het is klote, we hadden liever een afscheidstournee gepland, maar dit is helaas wat het is", aldus zanger Barry Hay.  "Ons laatste optreden blijkt in 2019 in Ahoy te zijn geweest. Dat was een mooie show met familie en vrienden erbij, maar we hadden het liever anders gezien." 

Het is klote, we hadden liever een afscheidstournee gepland, maar dit is helaas wat het is

Barry Hay, zanger Golden Earring

Behandeling in Leuven

Er werd al even gespeculeerd over een mogelijke "ernstige ziekte" die bandlid George Kooymans zou hebben. "We hadden te zijner tijd zelf iets naar buiten willen brengen, maar het ligt inmiddels op straat.", zegt Kooymans aan het Algemeen Dagblad. "Ik ben inderdaad ziek, ik heb ALS."

Optreden gaat helaas niet meer

George Kooymans, zanger Golden Earring

ALS is een progressieve zenuw-spierziekte en dus zal Kooymans niet meer kunnen optreden. De gitarist is in behandeling, maar wil daarover niet veel kwijt: "Ik ben niet echt in de stemming om daar verder veel over te zeggen. Ik sta onder behandeling in het universitair ziekenhuis in Leuven. That's it."  

Sinds 1961

In 1961 richtte George Kooymans  samen met zijn buurjongen Rinus Gerritsen de groep The Tornados op. Amper 13 en 15 jaar oud waren de jongens toen. De twee kwamen er al snel achter dat er al een groep bestond met die naam en kozen een nieuwe: The Golden Earrings, later Golden Earring, was geboren.

Later sloten Barry Hay en Cesar Zuiderwijk zich aan bij de groep. De band uit Den Haag oogstte succes in binnen- en buitenland met hits als "Radar love", "Twilight zone" en "When the lady smiles".

Beluister hier het nummer "Radar love" van Golden Earring uit 1973.

Meest gelezen