EU-topdiplomaat Borrell en de Russische minister Lavrov na hun persconferentie.
Russian Foreign Ministry Press Service

Rusland wijst Europese diplomaten uit, rel over gevangen oppositieleider Navalny leidt tot nieuwe breuk met Europa

Moskou gaat een aantal diplomaten uit Duitsland, Polen en Zweden uitwijzen. Volgens de Russen hebben die diplomaten deelgenomen  aan "illegale betogingen" als steun voor de gevangen gezette oppositieleider Aleksej Navalny. De uitwijzing komt op het ogenblik dat de EU-topdiplomaat Josep Borrell in Moskou is voor overleg. De zaak-Navalny doet de toch al zure relaties tussen Europa en Rusland geen goed.

Volgens de Russische overheid hebben de betrokken diplomaten uit de drie EU-lidstaten op 23 januari in Moskou en Sint-Petersburg deelgenomen aan steunbetogingen van de oppositie voor de pas veroordeelde oppositieleider Aleksej Navalny. Die is enkele dagen geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar en dat heeft de woede gewekt van veel Russen, maar ook in Europa.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De uitwijzing van de Duitse, Zweedse en Poolse diplomaten komt  verrassend net nu Josep Borrell, de vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Europese Unie, voor overleg in Moskou is. Het ging toch al een gespannen ontmoeting worden met de Russische leiders en de sfeer zal nu zeker niet verbeterd worden. 

"Het was een open, eerlijk en intensief gesprek", zo omschreef Borrell zijn ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, wat diplomatiek taalgebruik is om een flinke discussie te omschrijven. Borrell herhaalde dat de EU eist dat Navalny onmiddellijk vrijgelaten wordt en dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen in Rusland naar de omstandigheden waarin de opposant eerder vergiftigd werd met het (Russische) zenuwgif novitsjok. Moskou ontkent echter dat Navalny vergiftigd zou zijn.

Navalny zelf staat intussen opnieuw terecht. Dit keer omdat hij een 90-jarige veteraan van de Tweede Wereldoorlog beledigd zou hebben omdat die zich -samen met andere prominente Russen- had uitgesproken tegen de oppositie in het land.

Spanning of niet, het is niet duidelijk of er nu meteen nieuwe EU-sancties tegen Rusland of Russische leiders en bedrijven komen. Onder meer Hongarije -waar premier Viktor Orban nogal bevriend is geraakt met de Russische president Vladimir Poetin- is wellicht gekant tegen sancties. Borrell is dan ook eerder in Moskou om de temperatuur op te meten en niet om te dreigen. Wellicht zullen Duitsland, Zweden en Polen nu op hun beurt Russische diplomaten de deur wijzen.

Zuur en nog zuurder

Het loopt voor geen meter meer tussen de Europese Unie -en het Westen in het algemeen- en Rusland. De vervolging van Navalny en diens eerdere vergiftiging vorige zomer hebben de sfeer al grondig verpest, maar in feite was die al erg slecht.

Navalny is niet de enige die het zenuwgif novitsjok toegediend kreeg. De aanslag met novitsjok tegen de overgelopen Russische spion Sergej Skripal in de Engelse stad Salisbury enkele jaren geleden en waarbij een Britse burger is gedood, gooide ook al roet in het eten. Eerder waren er al Europese sancties na de Russische bezetting van het Krimschiereiland in Oekraïne en de steun van Moskou aan pro-Russische rebellen in het oosten van dat land. In dat verband is er ook het neerhalen van een passagiersvliegtuig van Malaysian Airlines boven Oekraïne, wellicht met een Russische raket.

Wellicht zal dat niet meteen verbeteren nu de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden aangetreden is. Biden staat niet bekend als pro-Russisch en wil de banden met de Europese en Aziatische bondgenoten opnieuw aanhalen. 

Meest gelezen