POO

Geruzie binnen coalitie federale regering over sluiting treinloketten, De Vadder: "Liegen is een zwaar woord"

Het rommelt tussen sommige meerderheidspartijen in de federale regering. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft zwaar uitgehaald naar minister en coalitiepartner Georges Gilkinet (Ecolo) over de sluiting van enkele stationsloketten. "Het kibbelkabinet zit vooral langs Franstalige kant", analyseert VRT NWS-Wetstraatwatcher Ivan De Vadder. Ook de oude vete tussen Bouchez en SP.A-voorzitter Conner Rousseau is terug van (nooit) weggeweest.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) kreeg gisteren in het parlement de wind van voren. Hij vroeg eerder deze week aan NMBS-baas Sophie Dutordoir om de sluiting van loketten in een veertigtal stations te heroverwegen. De spoorbaas schreef daarop een boze brief naar Gilkinet. Volgens haar wist de minister al lang dat de sluiting er zat aan te komen. Ze sprak van een vertrouwensbreuk. 

Gelogen of niet?

Bouchez gaf vanmorgen op RTBF aan dat de regeringscommissaris van Gilkinet wel degelijk bij het overleg over de loketsluitingen aanwezig was. Gilkinet was dus wel vertegenwoordigd toen de beslissing werd genomen. Heeft de minister dan gelogen in het parlement gisteren? "Dat nam Bouchez niet in de mond. "Liegen" is een zwaar woord in de politiek", analyseert Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1. 

Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft Gilkinet alvast niet de hele waarheid verteld. "Ik wil geen polemiek starten, maar ik zeg gewoon dat wat hij in het parlement zei, niet klopt", zei Bouchez op RTBF. 

Herbeluister hier de analyse van Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1 (en lees verder onder de audio)

Volgens De Vadder is de situatie toch opvallend. "Dit gaat over de voorzitter van een meerderheidspartij die een minister van een coalitiepartner aan het "tackelen" is. En ze zitten ook samen in de regionale regeringen (...) Het kibbelkabinet zit dus aan de Franstalige kant", aldus de Wetstraatwatcher.

Rousseau vs. Bouchez

Gisterenavond liet SP.A-voorzitter Conner Rousseau zich in "Terzake" ontvallen dat Bouchez "zich misschien eens moet afvragen of ze nog wel in de regering willen zitten." Rousseau antwoordde daarmee op de kritiek van Bouchez op SP.A-minister Frank Vandenbroucke. De MR-voorzitter reageerde vanmorgen bij RTBF op zijn beurt op de uitlatingen van Rousseau. "Onze 14 zetels zijn essentieel in deze regering, dat kan je niet van alle leden in de samenstelling zeggen", aldus de liberale voorzitter. "Dit is lawaai over lawaai", stipte Waals minister Jean-Luc Crucke voor MR vanmorgen kort aan in "De ochtend".

Dit is een oude vete. Ze profiteren van deze ruzie

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder

Bouchez en Rousseau botsten al wel vaker. "Dit is een oude vete. Maar je kan elkaar over de taalgrens niet echt pijn doen. Je kan geen kiezers van elkaar afnemen. Dus ze zijn elkaars beste vijanden en profiteren allebei van dit soort ruzie", vat De Vadder het gebekvecht tussen de twee jonge partijvoorzitters samen. "Politici lijden wel eens aan het syndroom van "het gelijk krijgen". Ik denk dat Bouchez er in extreme mate aan lijdt", besluit De Vadder. 

Rousseau en Bouchez vorig jaar. Ze gingen samen op café om de plooien glad te strijken.

Meest gelezen