Sanering het Vinne in Zoutleeuw afgelopen: "De dieren kunnen nu terugkeren"

De saneringswerken aan het meer van Het Vinne in Zoutleeuw zijn achter de rug. Die sanering was nodig omdat de waterkwaliteit fel was achteruitgegaan en dat had zo zijn gevolgen voor de dieren en de planten in het meer. Het meer kan nu weer vollopen en de dieren kunnen er terugkeren.

De bodem van het het grootste natuurlijke meer van Vlaanderen is volledig gesaneerd.  Net voor de winter is men begonnen om het meer weer vol water te laten lopen. En daardoor hebben al heel wat vogels de weg terug naar het meer gevonden: "Ik heb al heel veel ganzen en eenden gezien, en zelfs een kleine valk. De natuur begint zich te herstellen", zegt gedeputeerde Ann Schevenels. "Er is enorm veel geïnvesteerd in de sanering. Dus we gaan de kwaliteit van het water heel goed opvolgen, en meteen ingrijpen mocht er daarbij iets fout lopen."

Schevenels hoopt rond begin april een deel van de broedvogels die vorig jaar elders hun nest moesten bouwen terug te zien. "Ondertussen werd ook een nieuwe kijkhut geplaatst aan de noordkant van het meer,  zodat je er de vogels in alle rust kan bekijken."

Het Vinnemeer is zo'n 100 hectare groot, het hele natuurdomein is 130 hectare groot en is een trekpleister voor broed- en trekvogels. Het domein is sinds 1974 eigendom van de provincie Vlaams-Brabant.

Meest gelezen