Valeria Mongelli / Hans Lucas

Sint-Trudo Ziekenhuis heeft vaccins klaarliggen voor zorgpersoneel, maar mag ze niet toedienen: "Enorm frustrerend"

In het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden liggen vaccins klaar voor het zorgpersoneel, maar ze mogen ze nog niet toedienen. Voor de tweede week op rij is het quotum van het Agentschap Zorg en Gezondheid namelijk nul. “Dat is zonde, want een vaccin in de diepvries is een vaccin dat niemand beschermt”, zegt maag- en darmspecialist Jochen Nijs.

Twee weken geleden zijn ze in het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden gestart met de eerste zorgmedewerkers te vaccineren. “Dat zijn de medewerkers die op de afdelingen werken met het grootste risico op besmetting, zoals de spoed- en de covidafdeling", vertelt Jochen Nijs. "Iedere donderdag krijgen we van het Agentschap Zorg en Gezondheid een quotum om de volgende lading zorgmedewerkers te vaccineren. Het spreekt voor zich dat iedereen daar reikhalzend naar uitkijkt. Maar dat quotum is nu al voor de tweede week op rij nul.”

Jochen Nijs had geluk, hij werd in de eerste golf gevaccineerd. Maar er zijn nog veel zorgmedewerkers die op hun vaccin wachten. De maag- en darmspecialist begrijpt zelf niet goed waarom dat zolang moet duren. “Als we naar het aantal vaccins kijken, is dat moeilijk te begrijpen", legt hij uit. "Er liggen 1.623 vaccins in de diepvries. Als we alleen daar al naar kijken, is iedere zorgmedewerker in ons ziekenhuis gevaccineerd.”

We krijgen het gevoel dat we met de rem op vooruit aan het gaan zijn

Jochen Nijs, maag- en darmspecialist

“We begrijpen dat het Agentschap een bepaald ziekenhuis geen voorsprong wil laten nemen met het aantal vaccinaties. Om politieke redenen kan ik dat begrijpen", voegt Nijs er nog aan toe. "Maar langs de andere kant is het echt wel zonde om een vaccin in de diepvries te laten liggen. Een vaccin in de diepvries is een vaccin dat niemand beschermt. Wij kunnen alleen maar vragen om zoveel mogelijk vaccins vrij te geven. Nu krijgen we soms het gevoel dat we met de rem op vooruit aan het gaan zijn, en dat kan echt niet de bedoeling zijn.”

Meest gelezen