Archieffoto ter illustratie

Slechtvalk neergeschoten in Oud-Turnhout, inslapen enige optie: "Zijn poot is volledig kapotgeschoten"

In een vogelopvangcentrum in Herenthout heeft de dierenarts een slechtvalk laten inslapen nadat de vogel werd neergeschoten in Oud-Turnhout. De poot van de slechtvalk was op verschillende plaatsen gebroken en het dier zou niet kunnen overleven met maar één poot. "We hebben aangifte gedaan bij het Agentschap voor Natuur en Bos", vertelt Celeste Dillen van het vogelopvangcentrum aan Radio 2 Antwerpen. Het neerschieten van de beschermde slechtvalk is namelijk strafbaar.

Bij vogelopvancentrum Neteland in Herenthout werd gisteren een slechtvalk binnengebracht die was neergeschoten met een loodjesgeweer in Oud-Turnhout. De vogel lag er verzwakt in een tuin. Eerst dacht het opvangcentrum dat de vogel gewoon gewond was aan zijn poot, maar de poot was opvallend dikker dan de andere. Daarom werd er ook een röntgenfoto genomen, waarop duidelijk een kogel te zien was (zie foto onderaan dit artikel).

De poot was helemaal verbrijzeld, waardoor de dierenarts de slechtvalk heeft moeten laten inslapen. "Een slechtvalk is een van de snelste roofvogels in de natuur en moet zijn prooi kunnen vangen vanuit de lucht. Met maar één functionerende poot gaat dat niet", legt Celeste Dillen van het vogelopvangcentrum uit aan RTV. "De poot was op verschillende plaatsen gebroken en dus volledig kapotgeschoten. De dierenarts gaf ons dan het advies om het dier geen extra stress te geven en om het te laten inslapen." 

Een slechtvalk moet zijn prooi kunnen vangen vanuit de lucht. Met maar één functionerende poot gaat dat niet

Celeste Dillen, vogelopvangcentrum Neteland

Zomaar schieten op dieren is strafbaar. De slechtvalk is dan ook nog eens een bedreigde en dus beschermde diersoort.  "We hebben aangifte gedaan bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Zij zullen dit verder onderzoeken. We hopen dat de dader gevonden wordt, maar het zal moeilijk worden", vertelt Dillen in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen. 

In beslag genomen zangvogels

Niet alleen door de slechtvalk was het een bewogen week in het vogelopvangcentrum Neteland. Er werden ook een aantal zangvogels binnengebracht, zoals dat wel vaker gebeurt. Het gaat onder andere om in beslag genomen distelvinken, die vaak in de natuur gevangen worden. "Dat gebeurt nog heel regelmatig", zegt Dillen. "Vogelvangers brengen dan illegaal een ring aan bij de vogels om ze te kunnen verhandelen. Niet veel mensen zijn zich daarvan bewust. Dus als je een vogel aankoopt, let er dan op dat ze legaal gekweekt zijn," klinkt het.

De poot van de slechtvalk was veel dikker dan de andere. (Foto RTV)
Op de röntgenfoto is de kogel uit het loodjesgeweer duidelijk te zien. (Foto RTV)

Meest gelezen