Videospeler inladen...

Verse sneeuw kan het opnieuw glad maken, aftrap van ijskoude week met temperaturen tot -15 graden

Vannacht en maandagochtend verwacht het KMI nog wat extra (lichte) sneeuw op sommige plekken in Vlaanderen. In combinatie met temperaturen onder het vriespunt kan het nog steeds gevaarlijk glad worden. Bovendien is het meteen de start van een ijskoude week, met temperaturen tot -15 graden. "De sneeuw die er ligt, blijft dus liggen."

IN HET KORT

  • Vannacht kan er hier en daar nog wat lichte sneeuw (1 à 3 centimeter) of ijsregen vallen. Over het zuiden van het land is ijzel mogelijk. Overal is er kans op ijsplekken.
  • Maandag valt er nog wat (lichte) sneeuw (lokaal 1 tot 2 centimeter extra). 
  • Vanaf maandagavond wordt het droger, maar het wordt wel een hele week ijskoud, met temperaturen die ook overdag onder het vriespunt blijven. 
  • Tips om autoproblemen te voorkomen of te rijden in het winterweer, kan je vinden in dit artikel

Zowat heel Vlaanderen werd wakker met een laagje sneeuw, van 2 tot 6 centimeter. Aan de grens met Nederland ging het om en bij de 10 centimeter. En de sneeuw blijft ook liggen, want het vriest al een hele dag. "Er kan nog een beetje sneeuw bijvallen, ook vannacht en maandag. Het gaat om niet al te grote hoeveelheden", zegt Sabine Hagedoren. "Misschien nog één of twee centimeter, maar op andere plekken ook helemaal niets. Vanaf maandagavond wordt het droger."

Mooie sneeuwtaferelen en weinig hinder in Vlaanderen. Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De liefhebbers van sneeuw kunnen hoe dan ook hun hartje ophalen. "De sneeuw die er ligt, zal ook blijven liggen", zegt onze weervrouw. "De komende dagen zal het stevig vriezen."

Een hele week staan er ijsdagen op de agenda. Vanaf dinsdag geen sneeuw meer, maar wel barkoude dagen, met temperaturen die overdag niet boven het vriespunt geraken. Tegen woensdagnacht kan het op sommige plekken tot -15 graden worden, zo verwacht het KMI. Die koude blijft al zeker duren tot en met komende zaterdag, al zal je af en toe de zon zien opduiken. 

Nog goed om te weten: het voetpad voor je deur sneeuw- en ijsvrij maken, is verplicht. Wie het niet doet riskeert een boete van 50 tot 350 euro. 

Koudegolf?

Er is zelfs kans op een zogenoemde koudegolf. Dat is bij ons vrij uitzonderlijk, de laatste dateert van begin 2012. Bij een koudegolf moet de temperatuur minstens vijf dagen aan een stuk áltijd onder het vriespunt blijven. In die periode moet het minstens drie nachten kouder zijn dan -10 graden. Dat het minstens vijf dagen aan een stuk zal vriezen, lijkt zo goed als zeker. De drie nachten met minder dan -10 graden lijken minder vanzelfsprekend. 

Bekijk hier het meest recente weerbericht. Uitgebreide informatie vind je altijd op onze weerpagina. De tekst gaat voort onder de video. 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer had 314 strooiwagens klaarstaan die de hele nacht gestrooid hebben. "Wij hebben zo'n 3.900 ton strooizout gebruikt", zegt woordvoerster Veva Daniels. "Ook de komende uren is er kans op gladheid want de nattigheid op de weg kan aanvriezen. Wij blijven paraat staan en zullen uitrijden wanneer nodig."

Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden. De tekst gaat voort onder de foto's. 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Wilrijk (provincie Antwerpen).
Rudi Bloemmen
Nieuwpoort (West-Vlaanderen).
Jos Grommen
Destelbergen (provincie Oost-Vlaanderen).
T. De Geest
Hoogstraten (provincie Antwerpen).
Heidi Bekaert
Oostduinkerke (West-Vlaanderen)
Hove (provincie Antwerpen).
Johan Thiers
Lebbeke (Oost-Vlaanderen).
Achel (provincie Limburg)
Jan van Dommelen
Antwerpen.
Dirk Verbeeck
Kontich
Tim De Ridder
Sint-Katelijne-Waver
Lionel Marrocco
Oostende
Justine Demolder

De winterprik veroorzaakt voorlopig niet echt problemen op het Belgisch spoornet, zo meldt spoorwegbeheerder Infrabel. De treinen richting Nederland stoppen wel aan de grens, door de zware sneeuwval daar. 

Het winterplan op het spoor is wel geactiveerd. Dat houdt in dat tientallen mobiele interventieploegen standby staan, en dat de wisselverwarming is geactiveerd. De voorbije maanden werd al preventief gecontroleerd, en werden in de werkplaatsen voldoende voorraden aan zand, zout en antivriesproducten opgeslagen.

Nederland

In Vlaanderen valt er vooral veel sneeuwpret te rapen, maar in Nederland doen ze er nog een (sneeuw)schepje bovenop. Daar hebben ze hun eerste sneeuwstorm gehad sinds januari 2010. Voor een officiële sneeuwstorm moet op een KNMI-station een uur lang een gemiddelde wind van tenminste 8 beaufort staan. Deze stormachtige wind dient gepaard te gaan met sneeuwval of driftsneeuw. Dat is het geval geweest nabij het IJsselmeer.

Er kan zelfs gelanglauft worden, dat is toch vrij uniek hier

Joris Van Poppel, correspondent in Nederland

Intussen ligt er al 15 centimeter sneeuw in zowat het hele land, vertelt correspondent Joris Van Poppel in "De ochtend" op Radio 1. "En we verwachten nog meer. Er kan zelfs gelanglauft worden, dat is toch vrij uniek hier."

In de steden Amsterdam en Utrecht is een vaarverbod in de grachten afgekondigd. Op die manier zal het water sneller aanvriezen en kan er dus ook sneller op worden geschaatst. 

Aan de Nederlanders werd alvast gevraagd om niet meer de weg op te gaan. "Zo kunnen er door de ferme oostenwind sneeuwduinen ontstaan. Dat geeft problemen op de weg: hopen van 30 à 40 centimeter sneeuw, dat is vrij gevaarlijk als je daar met je auto in rijdt." Vandaag zijn ook alle corona-teststraten gesloten, net als de vaccinatiecentra. In totaal moet voor zo'n 40.000 mensen een nieuwe afspraak worden gemaakt.

ROBIN UTRECHT

Het treinverkeer rijdt vandaag al zeker niet meer, zo meldt treinmaatschappij NS. Overal in het land zijn storingen, onder meer aan wissels. De Belgische treinen die richting Nederland rijden, stoppen voor de rest van de dag aan de grens. Of er ook morgen nog hinder zal zijn, is nog af te wachten. Ook veel bussen en trams rijden niet. 

De luchthaven van Eindhoven blijft zeker tot maandagochtend 7 uur gesloten. Alle vluchten zijn geschrapt. Binnenkomende vluchten zijn omgeleid naar Keulen. De luchthaven van Schiphol meldt op zijn website dat tientallen vluchten door de weersomstandigheden vertraagd of geannuleerd zijn.

Sneeuwstorm en bittere kou: hoe gaat Nederland daarmee om? Bekijk hier de reportage van "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen