Staking deel leerkrachten Joodse school omdat enkele leerlingen tweede coronatest weigeren

In een Joodse school in Antwerpen zijn een aantal leerkrachten deze week uit protest gestopt met lesgeven. Ze deden dat omdat er leerlingen naar school kwamen zonder dat ze een tweede coronatest hadden laten afnemen. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen en wordt door de directie bevestigd aan onze redactie. 

Na een corona-uitbraak op de Joodse school Jesode-Hatora Beth-Jacob in Antwerpen werd aangeraden dat leerlingen zich twee keer zouden laten testen. De school moest ook een week dicht. Op 21 januari heeft de grote meerderheid, zo'n 90 procent, van de middelbare scholieren zich laten testen. Normaal zou er dan zeven dagen later, op 28 januari, een tweede test volgen. Maar voor sommige leerlingen was het die dag pas hun eerste test. In principe zouden zij dus op 4 februari nog een tweede test moeten ondergaan. 

10 dagen quarantaine

De directie van de school had de ouders met aandrang gevraagd om hun kinderen te laten testen na grondig overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid en met het provincie- en het stadsbestuur.  Het ging echter om een advies, ze konden het niet verplichten. 

Een ouder had vervolgens naar het Agentschap Zorg en Gezondheid gebeld om te vragen of de school de kinderen kon weigeren als de wettelijke termijn van 10 dagen quarantaine was verstreken. Daar kregen ze te horen dat de school volgens de wet de kinderen niet kon weigeren. Een kleine minderheid van de kinderen kwam daarna zonder getest te zijn naar school.

Toen de leerkrachten van de meisjesafdeling woensdag merkten dat er enkele leerlingen in de klas zaten zonder tweede test, besliste een groot deel van hen om na het eerste lesuur naar huis te gaan, uit protest. 

Rust teruggekeerd

Er is alleen woensdag gestaakt. Volgens de directie is de rust intussen teruggekeerd op de school. Bovendien wordt volgende week, de week voor de krokusvakantie, een afkoelingsweek ingevoerd in het middelbaar onderwijs. Dan zal afstandsonderwijs worden gegeven.

Meest gelezen