Iets meer dan 70 vertegenwoordigers bijeen op de conferentie in Genève met op het scherm de nieuwe premier Dbeibah.

Strijdende partijen in Libië sluiten vrede: interim-regering moet verkiezingen voorbereiden en het land herenigen

In het kantoor van de Verenigde Naties in Genève zijn vertegenwoordigers van Libische milities het eens geworden over een vredesplan. Er komt een interim-regering waarin de posten verdeeld worden over de fracties. Die regering moet verkiezingen voorbereiden en het land opnieuw herenigen na jaren van bloedige burgeroorlog en chaos.

Het is niet makkelijk gegaan en er waren verschillende stemmingen nodig om de violen in de Zwitserse stad Genève gelijk te stemmen. Genève was uitgekozen als neutraal en veilig terrein en ook omdat een hoofdkwartier van de Verenigde Naties daar gastheer speelde.

Vanavond is daar een akkoord bereikt tussen de strijdende partijen in Libië over een tijdelijke machtsdeling waarbij iedereen iets krijgt. Er komt een driekoppig collectief presidentschap onder leiding van Mohammed Younes Menfi, een voormalig diplomaat uit Cyrenaica in het oosten van het land. De twee andere leden van die Presidentiële Raad vertegenwoordigen groepen uit Tripolitanië in het westen en de Fezzan in het zuiden. Zo zijn alle regio's in Libië vertegenwoordigd in die raad.

Abdul Mohammed Dbeibah uit de westelijke stad Misrata, wordt interim-premier. Hij moet de volgende week een overgangsregering op de been brengen. Die moet een wapenstilstand afkondigen en verkiezingen organiseren waaruit dan een nieuwe regering zou moeten voortkomen. 

Die nieuwe premier is ingenieur van opleiding en heeft -ietwat verrassend- een verleden onder voormalig dictator Moe'ammar al-Khaddafi. Onder diens bewind was hij voorzitter van de staatsinvesteringsmaatschappij. 

En nu begint het echte werk

Sinds de val van het regime van Khaddafi in 2011 wordt Libië verscheurd door burgeroorlogen. Meervoud dus, want er zijn inderdaad verschillende oorlogen na en tijdens elkaar uitgevochten. (Lees verder onder de foto).

Strijders van de Tripolitaanse regering tegenover die van generaal Haftar.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De voorbije jaren had Libië twee regeringen. Een internationaal erkende regering controleert niet veel meer dan de omgeving van de hoofdstad Tripoli en Misrata. Het oosten en het zuiden van Libië kwam geleidelijk onder controle van de krijgsheer Khalifa Haftar. Deels weerspiegelde dat de oude scheiding tussen het westelijke Tripolitanië en het oostelijke Cyrenaica, twee gebieden die samengevoegd zijn tot Libië. 

Of die voormalige vijanden nu echt vrede gaan sluiten, moet nog blijken. Het ging er de voorbije jaren hard aan toe met als inzet uiteraard de olie- en gasrijkdommen van het land. Tripoli werd daarbij gesteund door onder meer Turkije dat ook Syrische huurlingen stuurde. Het oosten kreeg steun van Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en deels ook Frankrijk. 

Wat in het voordeel van vrede kan spelen, is dat geen van beide kampen erin geslaagd is om de andere onder de voet te lopen en er dus een patstelling gegroeid was. 

Meest gelezen