ISOPIX

Vandenbroucke: "Wanneer reizigers zich niet laten testen, gaat informatie tegen 1 april rechtstreeks naar de politie"

Wie uit een rode zone uit het buitenland terugkomt en zich niet laat testen, zoals verplicht is, zal daar binnenkort veel vlotter voor kunnen gestraft worden. "Ten laatste tegen 1 april, voor de paasvakantie, zal de informatie rechtstreeks beschikbaar zijn voor de politie", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) na afloop van het Overlegcomité.

Tot nader order zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden tot 1 maart. Over een verlenging van die regel is vandaag niet gesproken op het Overlegcomité van de verschillende regeringen, maar hoe dan ook blijft de regel: wie terugkeert uit een rode zone moet zich laten testen op het coronavirus, op dag 1 en dag 7.

Maar de handhaving van die regel is niet gemakkelijk, gaf minister Vandenbroucke toe op de persconferentie na het Overlegcomité. "We willen dat niet langer tolereren. Testen is een beschermingsmaatregel voor de hele bevolking", aldus Vandenbroucke.

"We hebben deze namiddag een zeer goede en collegiale afspraak gemaakt met de ministers-presidenten van de regio's, een echte resultaatsverbintenis, dat we ervoor zorgen dat ten laatste tegen 1 april effectief wanneer mensen uit het buitenland komen en zich moeten laten testen, dat wanneer ze dat niet doen, de informatie daarover ook rechtstreeks beschikbaar zal zijn voor de politie", legde de federale minister van Volksgezondheid uit.

"Als mensen niet doen wat ze moeten doen, zal de politie geïnformeerd zijn, kunnen optreden en boetes opleggen. Dat brengt heel wat met zich mee, technische en juridische kwesties. Die zijn oplosbaar", dixit Vandenbroucke. Wie zich niet laat testen terwijl dat wel verplicht is, riskeert een boete van 250 euro. "Met natuurlijk alle mogelijkheden van weerwerk voor de mensen, we zijn geen politiestaat", gaf minister Vandenbroucke nog mee.

Bekijk de uitleg van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A):

Videospeler inladen...

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is tevreden met de "duidelijke afspraken", zegt hij. "Het reglementair kader wordt specifiek aangepast zodat een vlotte handhaving tegen ten laatste 1 april mogelijk is. Dit moet het mogelijk maken dat de beschikbare data over of, waar en hoe lang iemand in quarantaine moet en het zich al dan niet hebben laten testen rechtstreeks kunnen worden gedeeld met de bevoegde inspectiediensten en met de politie. Het gaat hierbij niet om medische gegevens", duidt hij.

Meest gelezen