Viool in vlas wint Bokrijk Award: "Minder fragiel en warme klank" 

Tim Duerinck uit Gent heeft de Henry van de Velde Crafts by Bokrijk Award gewonnen. Die prijs krijgt hij voor zijn strijkinstrumenten in vlas. Traditioneel worden strijkinstrumenten van hout gemaakt, maar Duerinck gebruikte vlas en verwerkte die tot hoogtechnologische vlasvezel. Daardoor wordt het ijzersterk en ultralicht. Ideaal voor muziekinstrumenten dus.

Traditioneel worden muziekinstrumenten, en dan vooral strijkinstrumenten, al eeuwen van hout gemaakt. "Dat heeft een grote invloed op de klank", vertelt Tim Duerinck. "Maar hout is ook een kwetsbaar materiaal. Vocht of warmte hebben daar een grote invloed op, en als je het laat vallen is het natuurlijk snel kapot."

Als instrumentenbouwer wilde Duerinck heel duurzame en kwalitatieve instrumenten bouwen. Daarom ging hij op zoek naar alternatieven. "Via een onderzoek ben ik bij composietmaterialen als carbon en glasvezel uitgekomen, en zo ook bij vlas. Dat is een natuurlijk composietmateriaal dat echt uit de regio komt."

(lees verder onder de foto)

Kevin Faingnaert

Vlas brengt ook heel wat voordelen met zich mee. "Het is vooral een minder fragiel materiaal", legt Duerinck uit. "Het is veel minder onderhevig aan vocht. Voor een muzikant die van het ene klimaat naar het andere reist, is het dus een veel stabieler instrument. Vlas heeft ook een speciale klank. Het zorgt ervoor dat je een instrument krijgt met een heel warme en ronde klankkleur. Bij de meeste houtinstrumenten mikken ze meer op een heldere of rijke klank."

Die erkenning van de designwereld betekent veel voor mij

De kersverse winnaar is heel blij met de Bokrijk Award. "Deze prijs is een zeer mooie erkenning. Ik zie mezelf vooral als een ambachtsman en niet zozeer als een designer. Die erkenning van de designwereld betekent dus wel veel voor mij", besluit Duerinck. De instrumentenbouwer is van plan om in de toekomst nog meer instrumenten van vlas te maken.

Meest gelezen