imago stock&people

Turnhout biedt scholen gratis spel aan tegen pesten: "Zo leren kinderen praten over hun gevoelens"

Ook Turnhout doet mee aan de week tegen pesten die vandaag van start gaat. De stad stelt het spel "mindfits" gratis ter beschikking van de middelbare scholen. "De leerlingen krijgen een tablet en gaan dan op missie doorheen de stad. Ze kunnen een personage kiezen en moeten het mentaal weerbaar maken", zegt schepen voor Welzijn Kelly Verheyen (sp.a).

Dankzij het spel leren de kinderen praten over hun mentaal welzijn. "Praten over gevoelens is soms moeilijk voor jongeren, omdat het taboe is", vertelt Verheyen. "Door het spel gaan ze leren om over er wel over te praten. Ze komen ook in contact met verschillende hulporganisaties die kunnen helpen om mentaal weerbaarder te worden."

Het spel zal een jaar lang gratis ter beschikking staan van de scholen. Voorlopig is er ook een coronaveilige versie. "De scholen die nu al willen starten, kunnen een coronaproof versie krijgen. Heel wat jongeren hebben het moeilijk en zijn het thuis zitten beu. Er moet dus meer aandacht gaan naar het mentaal welzijn van onze jongeren", klinkt het.

Detox Challenge in de lagere scholen

Ook in de lagere scholen worden er acties tegen pesten op poten gezet. De kinderen kunnen meedoen aan de Detox Challenge van het jongerenplatform Wat wat. De leerlingen en leerkrachten worden uitgedaagd om meer positieve vibes in de groep te brengen. Zo starten ze elke schooldag met een "Woord van de Dag", waarna de hele klas een uitdaging aangaat.  

De week tegen pesten loopt van 5 tot en met 12 februari. Wie zich solidair wil tonen, kan vier stippen op zijn hand zetten. Die verwijzen naar vier afspraken die helpen om pesten tegen te gaan. 

Meest gelezen