ROBIN UTRECHT

20 procent van toekomstige artsen-specialisten overweegt opleiding stop te zetten: "Zij houden mee ziekenhuizen recht"

Bijna 2 op de 10 artsen-specialisten in opleiding overwegen hun opleiding stop te zetten. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse vereniging voor artsen-specialisten in opleiding (VASO) over de impact van COVID-19 op het persoonlijke en professionele leven van de toekomstige specialisten. 

De helft van de bevraagde specialisten in opleiding zegt het moeilijk te hebben en 70 procent ervaart een negatieve impact van de coronapandemie op hun opleiding. 20 procent zegt zelf positief te zijn getest op COVID-19 en eenzelfde percentage geeft aan dat ze enkel in de tweede golf van de coronacrisis voldoende beschermingsmateriaal ter beschikking hadden. Bijna 2 op de 10 denken er aan hun opleiding stop te zetten. 

Volgens Jonas Brouwers, de voorzitter van de VASO, zijn dat opvallende cijfers. "Als we vergelijken met de cijfers van voor de crisis, kunnen we stellen dat het aantal specialisten in opleiding dat denkt aan stoppen, verdubbeld is", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

De dubbele rol van opleiders en werkgevers is niet gezond en zorgt ervoor dat het moeilijk is bepaalde problemen aan te kaarten.

Jonas Brouwers, de voorzitter van de VASO

"De arbeidsomstandigheden en het opleidingsklimaat in sommige ziekenhuizen waren reeds voor de crisis problematisch, maar dat wordt nu nog meer in de verf gezet. De dubbele rol van opleiders en werkgevers is niet gezond en zorgt ervoor dat het moeilijk is bepaalde problemen aan te kaarten."

Bovendien zijn er op dit moment geen wettelijk vastgelegde arbeidsvoorwaarden voor specialisten in opleiding in ons land. "Er ligt bijvoorbeeld geen minimum basisloon vast en er ligt ook niet vast hoeveel wachtdiensten de ziekenhuizen moeten uitbetalen."

Opleiding herzien

De VASO vraagt daarom dat de opleiding tot specialist wordt herzien. "Wij vragen al heel lang aan de minister van Volksgezondheid om concrete stappen te zetten, zoals de werkgever en opleider uit elkaar trekken. Dat kan bijvoorbeeld wel bij de huisartsenopleiding. Maar we vragen ook om de arbeidsvoorwaarden wettelijk vast te leggen."

Brouwers wijst er op dat de artsen-specialisten in opleiding een onmisbare schakel zijn in de Belgische gezondheidszorg. Bewijs daarvan ziet hij in het feit dat twee derde ingeschakeld werd in de COVID-zorg. De helft kwam terecht op een dienst waar zij normaal niet werkzaam zijn en 9 procent moest noodgedwongen werken boven zijn niveau. 

"Specialisten in opleiding zijn met meer dan 6.000 in België en houden mee de ziekenhuizen recht. Als 2 op de 10 denken om te stoppen is dat zeker problematisch, want het heeft invloed op de hoeveelheid mankracht die in een ziekenhuis aanwezig is."

Beluister hier het volledige gesprek met Jonas Brouwers in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen