Flip Franssen

Verkoop fruitbomen in de lift door corona: "Zo goed als uitverkocht", zegt boomkweker uit Oosterzele

Fruitbomen verkopen door de coronacrisis beter dan ooit. “Mijn voorraad is zo goed als op”, klinkt het bij Boomkwekerij Bogaert in Oosterzele. Fruitbomen wonnen de voorbije jaren al aan populariteit. De pandemie zorgt voor een extra boost. 

Steeds meer mensen willen een fruitboom in hun tuin. Of zo lijkt het toch als we de verkoopcijfers bekijken. Volgens Koen Bogaert van Boomkwekerij Bogaert in Oosterzele is er een verband tussen de grote vraag en de coronapandemie. “Iedereen is thuis, en daardoor is er plots meer interesse in het inrichten van de tuin”, verklaart Bogaert. “Maar de verkoop van fruitbomen zit al langer in de lift”, nuanceert hij. “Al moet ik toegeven dat het dit jaar wel extra populair is. Er zijn bijna overal tekorten.”

Populair bij iedereen

“Fruitbomen worden de laatste tijd ook steeds vaker aangeraden door tuinaanleggers en tuinarchitecten”, weet Bogaert. “In een tuin worden er steeds vaker fruithoekjes aangelegd. En ook de gewone bomen en struiken worden meer verkocht.” En niet alleen door particulieren, zo blijkt. “Dit jaar kregen we ook van een aantal gemeenten telefoon om te bekijken of ze een groepsaankoop konden doen om zo een boom of plant aan betaalbare prijzen te kunnen aanbieden aan hun inwoners”, zegt Bogaert. “Maar daar zijn we tot nu toe nog niet op ingegaan.”  

Het leuke aan een fruitboom is dat je samen met de kinderen fruit kan plukken en dat hij bijna overal past

Koen Bogaert, boomkweker Oosterzele

Het is volgens Bogaert ook niet abnormaal dat mensen zich zo aangetrokken voelen tot fruitbomen: “Je kan er meer met doen dan met een gewone boom. Mensen kunnen de boom snoeien, of ze kunnen met hun kinderen fruit plukken. Het is ook een redelijk kleine boom waardoor die bijna overal een plaats kan krijgen.”

Groot tekort

Boomkwekerij Bogaert zit op dit moment door zijn voorraad heen. “We hebben nog een paar appelbomen, maar het zal niet lang meer duren voor die uitverkocht zijn”, zegt Bogaert. “De vraag overstijgt echt het aanbod. We hebben fruitbomen aangekocht in het buitenland, maar ook daar kunnen we er nu geen meer krijgen. Gelukkig heerst er een grote solidariteit tussen alle collega’s. Als iemand iets te kort heeft, dan bellen we naar elkaar en proberen we elkaar uit de nood te helpen.”

Zelf kweken?

Bogaert kijkt hoopvol naar de toekomst van de fruitbomen, al weet hij zelf nog niet welke rol hij daarin zal spelen. “Ik denk dat de vraag zal blijven groeien, maar ik weet nog niet hoe wij aan zoveel fruitbomen gaan raken. Ik denk dat we zelf zouden moeten kweken, maar een fruitboom is niet volgroeid op 1 jaar tijd. Bovendien moet je eerst grond hebben om te kweken, en die wordt ook schaarser en schaarser. We zullen keuzes moeten maken. Welke keuzes wij gaan maken, zal de toekomst uitwijzen”, aldus Bogaert. 

Haag voor meer privacy

Ook Koen De Bock van "planten De Bock" uit Oudenaarde merkt dat fruitbomen winnen aan populariteit. "De vraag is nog nooit zo groot geweest", vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Maar er is ook bijzonder veel vraag naar hagen. De mensen zijn nu in de tuin, leven in de tuin en zijn er vaker dan vroeger. Ze merken nu op dat er inkijk is van buren, en dat willen ze oplossen door een haag te planten", aldus De Bock.

Beluister hieronder het gesprek met Koen De Bock bij Radio 2:

Meest gelezen