Een executiekamer voor de doodstraf via injectie in de staat Oregon.
AP2011

Virginia schaft als eerste zuidelijke Amerikaanse staat de doodstraf af, publieke steun kalft af

Het parlement van de Amerikaanse staat Virginia heeft de doodstraf afgeschaft. De Democratische gouverneur Ralph Northam zal die wet ondertekenen en dan is het gedaan met de doodstraf in die staat. De voorbije jaren zijn steeds minder Amerikanen voorstander van de doodstraf, maar toch gaat het nog altijd om een kleine meerderheid.

De afschaffing was eerder al goedgekeurd door de Senaat van Virginia, maar nu heeft ook het lokale Huis van Afgevaardigden die goedgekeurd. Om wet te kunnen worden, moet het ontwerp nu nog wel ondertekend worden door de Democratische gouverneur Ralph Northam, maar die heeft gezegd dat hij dat gaat doen.

De laatste executie in Virginia dateert van 2017. De wet heeft meteen gevolgen voor de twee mannen die nu in de dodencel zitten. Zij zullen dus niet geëxecuteerd worden. 

Virginia is de staat met de meeste uitgevoerde doodstraffen, ongeveer 1.390, en dat meer dan die andere zuidelijke staat Texas, waar de doodstraf veel wordt toegepast. 

Dat is wel een beetje scheefgetrokken. Virginia werd in 1608 opgericht door Engelse kolonisten en is dus de oudste kolonie (en dus staat) in wat nu de Verenigde Staten is. Texas is ook veel groter, zowel in omvang als in het aantal inwoners. De doodstraf is wel populairder in de zuidelijke staten en Virginia is de eerste staat in "the South" die de doodstraf afschaft.

De steun voor de doodstraf brokkelt af in de VS

De Verenigde Staten is een van de laatste westerse landen waar de doodstraf nog wordt toegepast. Er zit wel een evolutie in. Begin de jaren 70 werd ze in de meeste staten afgeschaft en er was een periode van tien jaar dat ze niet werd uitgevoerd. 

In de jaren 80 voerden steeds meer staten opnieuw de doodstraf in en werd ze ook uitgevoerd. Enkel enkele staten in het noorden zoals Wisconsin, Minnesota en Michigan en in het noordoosten zoals Maine en Vermont wilden daar niet van weten. 

De voorbije jaren kalft de steun voor de doodstraf gestaag af. In 1990 was 80 procent van de Amerikanen nog voorstander van de doodstraf, nu is dat nog slechts 55 procent. Dat is nog wel een nipte meerderheid. Voormalig president Donald Trump liet vorig jaar voor het eerst in 17 jaar opnieuw doodstraffen onder federaal recht toe. Huidig president Joe Biden is van plan om de doodstraf in dat federale recht te laten afschaffen, maar de deelstaten beslissen zelf over hun rechtspraak.

Meest gelezen