Videospeler inladen...

"Wij willen deze staatsgreep niet!", leraars en studenten scharen zich achter het protest tegen de coup in Myanmar

In Myanmar in Zuidoost-Azië breidt het vreedzame protest tegen de militaire staatsgreep van maandag zich uit. Nu zijn ook de leraren, professoren en studenten op straat gekomen. Eerder waren mensen uit de medische sector in staking gegaan tegen de coup. Intussen pakken de militairen steeds meer politici en dissidenten op, zoals de rechterhand van Aung San Suu Kyi. 

Honderden professoren, leraren en studenten hebben vandaag betoogd nabij de campussen van minstens twee grote universiteiten in Yangon (de vroegere hoofdstad Rangoon). Ze staken -zoals nu gebruikelijk is- drie vingers de hoogte in als symbool van protest en scandeerden de slogan "lang leve Moeder Suu", een strijdkreet uit de vorige dictatuur die verwijst naar Nobelprijswinnaar voor de Vrede en de nu afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi. 

Dat "drievingerteken" uit de film "The hunger games" is voor veel jongeren in Azië het symbool bij uitstek voor verzet tegen repressieve regimes. Het duikt -net als de "Milk Tea Alliance"- op in onder meer Thailand, Hongkong en dus nu ook in Myanmar.

Wij willen deze staatsgreep niet, die heeft onwettig de macht gegrepen van onze verkozen regering

Docent Nwe Thazin Hlaing aan het persbureau Reuters

Steeds meer groepen scharen zich achter het protest dat meteen na de coup begonnen was met een staking van artsen en verplegers. Ook studenten, allerlei jongerengroepen en een aantal vakbonden scharen zich achter het protest dat overwegend vreedzaam blijft. Er wordt overigens ook protest gemeld uit andere steden, maar daarover is minder bekend.

Het protest is voorlopig zeker niet massaal, want veel Myanmarezen zijn bang voor repressie. Anderzijds breidt het zich nu wel uit naar andere sectoren en bevolkingsgroepen. Bij veel mensen bestaat immers de vrees dat Myanmar opnieuw gaat terugkeren naar een lange periode van militaire dictatuur, rechtstreeks of onrechtstreeks, met nieuwe economische sancties vanuit het Westen en schendingen van de mensenrechten. (Lees verder onder de foto).

Lawaai met potten en pannen is ook een ingeburgerde vorm van protest in Myanmar.
AFP or licensors

Militairen blijven critici oppakken

Intussen blijft het militaire regime mensen oppakken. Dat is nu ook gebeurd met de 79-jarige Win Htein, de rechterhand van Aung San Suu Kyi, en een veteraan van haar lange strijd voor democratie in Myanmar. Die man heeft onder de vorige dictatuur 20 jaar in de gevangenis gezeten en is zowat de ouderdomsdeken van het verzet in Myanmar. (Lees verder onder de foto).

Win Htein enkele jaren geleden onder een foto van Aung San Suu Kyi.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De bejaarde man had eerder gezegd dat hij verwachtte om opgepakt te worden. Aan de pers had hij verteld dat "de staatsgreep geen wijze beslissing was en dat de leiders ervan het land in de verkeerde richting sturen". Dat bleek blijkbaar genoeg te zijn voor een arrestatie.

Volgens de Nationale Liga voor de Democratie (NLD) -de partij van Aung San Suu Kyi- zijn er nu al honderden politici en mensen die zich kritisch uitlieten over de staatsgreep opgepakt. Onder hen zijn Suu Kyi zelf en president Win Myint, ook al van de NLD. 

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vannacht "haar bezorgdheid geuit over de situatie in Myanmar". Die lauwe commentaar is het gevolg van de steun van Rusland en China voor de legertop in Myanmar. De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden is erg kritisch voor de coupplegers en sluit nieuwe sancties tegen hen niet uit. 

De Japanse biergigant Kirin heeft alvast actie ondernomen. Kirin verbreekt de samenwerking met Myanmarese brouwerijen, die eigendom zijn van topmilitairen. Kirin had eerder al kritiek gekregen wegens die banden. Ook andere Japanse bedrijven die in Myanmar geïnvesteerd hadden, zouden die banden willen verbreken of opschorten.

Nekschot voor Myanmarese economie?

De politieke crisis in Myanmar kan zware gevolgen hebben voor de economie en het inkomen van veel mensen. Met de gedeeltelijke democratisering van de voorbije jaren waren de meeste sancties tegen het land opgeschort. Investeringen stroomden binnen en de economie groeide met meer dan 7 procent. Dat temperde tot 2,9 procent na de verdrijving van de Rohingya en vorig jaar was er nauwelijks 0,5 procent groei. 

Toerisme ligt door de coronacrisis op apegapen en mogelijk worden veel textiel- en andere fabrieken getroffen door westerse sancties omdat die grotendeels gecontroleerd worden door topmilitairen en hun families. In die kledingindustrie alleen al werken bijna een half miljoen mensen. 

Het leger is opvallend aanwezig in de steden van Myanmar.
AFP or licensors

Meest gelezen