AFP or licensors

Biden vertrouwt Trump niet om geheime informatie van inlichtingenbriefings te delen: "Hij kan zijn mond voorbij praten"

De Amerikaanse president Joe Biden wil niet dat zijn voorganger Donald Trump toegang heeft tot de inhoud van inlichtingenbriefings, vanwege zijn "grillige gedrag". Dat zei Biden in een tv-interview.

"Hij kan per ongeluk zijn mond voorbij praten," meent Biden, en daarom wil de Amerikaanse president niet dat Trump updates krijgt van de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Ik denk gewoon dat het niet nodig is om hem die inlichtingenbriefings te geven. Wat is de waarde daarvan? Wat voor impact heeft hij nou?", aldus Biden in het interview met Norah O'Donnell van tv-zender CBS News.

Gevaarlijk en roekeloos

De journaliste wees Biden erop dat hij Donald Trump eerder ook al een 'existentiële bedreiging' voor Amerika noemde en hem als gevaarlijk en roekeloos omschreef.  "Ja, dat heb ik gezegd," antwoordde Biden, "en dat geloof ik ook." De Amerikaanse president blijft erbij dat Donald Trump grillig gedrag vertoont en dat zijn oordeel over Trump niet alleen gevormd is door wat er op 6 januari gebeurde bij de bestorming van het Amerikaanse Congres.

In de Verenigde Staten is het gebruikelijk dat oud-presidenten ook na hun vertrek uit het Witte Huis af en toe op de hoogte worden gehouden door de inlichtingendiensten. Daarvoor is wel toestemming van de zittende president nodig.  En Biden lijkt dus niet van plan om die toestemming zomaar aan Trump te geven.

Ruzie met veiligheidsdiensten

Tijdens zijn ambtsperiode had Donald Trump trouwens al een gespannen verhouding met de veiligheids- en inlichtingendiensten. Meermaals waren er klachten over Trumps gebrek aan interesse voor de dagelijkse briefings. Trump ontsloeg ook verschillende keren zijn veiligheidsadviseur of andere hooggeplaatste ambtenaren bij de inlichtingendiensten. 

Toen Amerikaanse veiligheidsdiensten hem de rapporten over de mogelijke Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 overmaakten, trok Trump hun bevindingen in twijfel. Trump vond ook dat zijn inlichtingenofficieren te passief en naïef waren in het Iran-dossier. 

Maar wellicht de grootste vertrouwensbreuk tussen Trump en de Amerikaanse inlichtingendiensten kwam er in 2017 toen Trump geheime informatie deelde met de Russische ambassadeur. De geheime informatie ging over de veiligheid aan boord van passagiersvliegtuigen en hoe terreurorganisatie Islamitische Staat die mogelijk wou omzeilen. Omdat de Amerikanen die informatie via een bondgenoot kregen, mocht die niet zomaar gedeeld worden. Dat was tenminste het oordeel van de toplui van de inlichtingendiensten, maar Trump veegde dat argument van tafel. De toenmalige Amerikaanse president meende dat hij sowieso het 'absolute recht' had om die informatie te delen.

Biden als tegenpool

De huidige president Joe Biden hecht in tegenstelling tot zijn voorganger wel grote waarde aan de dagelijkse veiligheidsbriefings. Het persteam van Biden vermeldt de briefings daarom ook steevast als een belangrijk onderdeel van zijn agenda. 

Naast de president, riep ook de voorzitter van de parlementscommissie Inlichtingen en Veiligheid, de Democraat Adam Schiff, eerder deze week al op om Trump geen informatie meer te geven over de veiligheidsbriefings. "Ik denk niet dat je hem daarmee kan vertrouwen," luidde het, "nu niet en ook niet later in de toekomst."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen