Dirk Bracke (midden) samen met regisseurs Bilall Fallah en Adil El Arbi. Zij gaan opnieuw een van zijn boeken verfilmen.
Standaard Uitgeverij

Jeugdschrijver Dirk Bracke stopt met schrijven: "Slechte gezondheid dwingt mij om ermee op te houden"

De populaire Vlaamse jeugdschrijver Dirk Bracke (67) stopt met boeken schrijven. Door gezondheidsproblemen kan de auteur van onder meer "Het uur nul", "Als olifanten vechten" en "Het engelenhuis" zich niet meer genoeg concentreren om nog te schrijven. "Het is jammer, maar ik moet er noodgedwongen mee ophouden", laat hij optekenen in Het Laatste Nieuws.

"Ik ben ziek. Het lukt me gewoon niet meer om te schrijven. Als ik 10 minuutjes lees, worden mijn ogen al moe", vertelt de schrijver uit Stekene in De Week van Harald op Radio 2. "Ik zou bij wijze van spreken niet weten wat ik moet doen zonder schrijven, maar ik heb geen keuze." 

Ik zou bij wijze van spreken niet weten wat ik moet doen zonder schrijven, maar ik heb geen keuze

Dirk Bracke

Signeren op de Boekenbeurs en de lezingen op scholen zal Bracke het meest missen. "Ik vind het fijn om het verhaal achter mijn boeken te vertellen. Met wie ik tijdens de voorbereidingen gesproken heb, wat ik allemaal gezien heb. Zoals bij "Black", toen ik met de politie rondreed door de straten van Brussel. Lezers kunnen die extra informatie dan plaatsen als ze het boek lezen. Dat zal nu allemaal niet meer lukken," zucht de schrijver.

Brief van filmstudent Adil

Deze week kondigden regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah aan dat ze opnieuw een boek van Dirk Bracke gaan verfilmen. Deze keer kiezen ze voor "Straks doet het geen pijn meer", een verhaal over incest. Daar is de jeugdschrijver erg blij mee. "Ze zijn nu hot in Hollywood en ik ben blij dat dat voor een stukje ook door mij komt. Na "Black" zijn ze daar definitief ontdekt." De keuze voor dit specifieke boek is niet toevallig. "Toen Adil 15 jaar oud was, moest hij dat boek van mij lezen op school. Adil las niet graag, maar toch heeft hij dat toen op twee dagen uit gelezen. Een paar jaar later ging hij film studeren en schreef hij mij om te vragen of hij dat boek ooit mocht verfilmen. Die mail heb ik nog altijd", lacht Bracke.

Wederzijds respect

Er is een groot wederzijds respect tussen de twee regisseurs en de jeugdauteur. "Absoluut. Eens je hen beter leert kennen, zie je dat achter alle "fucks" en "shits" twee empathische mannen zitten die heel erg goed met mensen kunnen praten. Ze hebben intussen ook al gesproken met de vrouw op wier verhaal ik "Straks doet het geen pijn meer" gebaseerd heb. Ik stond ervan te kijken hoe gevoelig en respectvol ze hun vragen stelden."

Eens je hen beter leert kennen, zie je dat achter alle "fucks" en "shits" twee empathische mannen zitten die heel erg goed met mensen kunnen praten

Dirk Bracke

Bracke is niet van plan om toe te kijken hoe Adil en Bilall zijn boek gaan verfilmen. "Neen, ik ben geen filmmaker. Zij kunnen dat veel beter dan ik, dus ik ga me daar niet mee bemoeien. Bij "Black" ben ik natuurlijk wel een paar keer op bezoek geweest op de set, maar altijd aan de zijlijn", besluit Bracke. De opnames voor de nieuwe film starten in 2022.

Beluister hieronder het Radio 2-interview met Dirk Bracke:

Dirk Bracke debuteerde in 1993 met "Steen". Op 27 jaar tijd schreef hij in totaal 40 jeugdboeken. Heel wat van zijn boeken zijn bekroond met verschillende prijzen in binnen- en buitenland. Van bij het begin van zijn carrière koos Bracke voor maatschappelijke en vaak controversiële thema's zoals incest, kindsoldaten en tienerzwangerschappen. De onderwerpen werden zijn handelsmerk. 

In 2010 verfilmde regisseur Hans Herbots zijn boek "Het engelenhuis" tot "Bo", een verhaal over kinderprostitutie. De film was meteen ook de start van de carrière van de toen 16-jarige actrice Ella-June Henrard. In 2015 verfilmden Adil El Arbi en Bilall Fallah het boek "Black", over Brusselse jeugdbendes. In 2022 gaat het regisseursduo aan de slag met "Straks doet het geen pijn meer", een boek dat Bracke schreef over incest.

kasto80

Meest gelezen