AFP or licensors

Militairen versterken greep op Myanmar: internet afgesloten, sociale media geblokkeerd

De inwoners van Myanmar kunnen geen gebruik meer maken van het internet. Sociale media zoals Twitter en Instagram zijn geblokkeerd. Eerder was ook al de toegang tot Facebook door de nieuwe militaire machthebbers afgesloten. Ze willen nieuwe protesten op deze manier in de kiem smoren.

Het militaire bestuur in Myanmar heeft beslist om alle sociale media af te sluiten om zo de burgers beter te kunnen controleren. De bedoeling is dat de inwoners van dit Aziatische land zich zo moeilijker kunnen verenigen en betogingen organiseren.  Op sociale media hadden veel jongeren eerder ook al berichten gepost om hun woede te tonen over de staatsgreep van vorige maandag. Eerst gebeurde dat op Facebook, maar toen dat platform werd afgesloten, schakelden veel burgers over op Twitter en Instagram.  Die kanalen gaan nu "tot nader order" ook op zwart. 

Nog steeds protest in straten van Yangon

Het is geen toeval dat de militaire bevelhebbers net vandaag alle controle over het digitale verkeer en internet willen. De afgelopen dagen waren er op verschillende plaatsen protesten tegen het nieuwe militaire regime. Door luid te toeteren met hun autoclaxons of door onophoudelijk op potten en pannen te kloppen, wil een deel van de bevolking met een soort lawaaiprotest hun onvrede uiten over de gang van zaken.

Maar ook nu verzamelen opnieuw honderden mensen zich in de straten van de belangrijkste stad Yangon. Ze verzetten zich tegen de militaire staatsgreep van begin deze week en ze eisen de vrijlating van Aung San Suu Kyi. Zij is een Nobelprijswinnares die in haar functie als huidige regeringsleider door de militairen opgepakt werd. Suu Kyi is al dagen niet meer in het openbaar gezien en zou volgens verschillende bronnen onder huisarrest staan vanwege zogenaamde illegale invoer van walkietalkies. 

Protest met potten en pannen op de tonen van "Dust in the Wind":

Videospeler inladen...

Ondertussen staat ook Sean Turnell, een Australische academicus, onder arrest. Turnell werkt als economisch adviseur voor Aung San Suu Kyi en kwam wellicht daarom in het vizier van de nieuwe militaire leiders. In een verklaring aan de BBC vertelde de Australiër dat hij zijn hotelkamer voorlopig niet meer uit mag. Wat hem precies ten laste wordt gelegd, is Turnell nog niet duidelijk.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen