Olivier Vin - heymana.com

Liveblog - Geen essentiële beroepen meer bij vaccinaties: "Enkel uitzondering voor agenten die interventies doen"

Zorgverleners, risicopatiënten en de eenheden van de politie die actief zijn op het terrein zullen vanaf midden februari gevaccineerd worden met het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford. Minister van Welzijn Wouter Beke bevestigt dat de lijst van essentiële beroepen bij de vaccinaties van tafel is. Volg het coronanieuws hier in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Beke: "Geen essentiële beroepen meer bij vaccinaties, enkel uitzondering voor agenten die interventies doen"

Er komt geen lijst meer van zogenoemde essentiële beroepen die na de ouderen, de mensen met onderliggende aandoeningen en de zorgverleners voorrang zouden krijgen bij de vaccinaties tegen het coronavirus. Dat bevestigt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke in "Het Journaal". Enkel de agenten die interventies moeten doen, zullen het vaccin eerder krijgen, zoals vanochtend aangekondigd. 

"Er zijn veel risicoberoepen waarbij mensen contact hebben met anderen", zegt Beke. "De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk had geadviseerd om geen onderscheid te maken. We volgen dat advies in grote mate. We maken enkel een uitzondering voor de operationele politie, omdat we daaraan vragen om mee de controles op quarantaine te doen."

Eerder hadden ook de werkgevers en vakbonden gezegd dat ze geen voorstander van zo'n lijst zijn. 

Videospeler inladen...

Het uitgebreide overzicht met de nieuwe planning kan je hier herbekijken:

Minister Vandenbroucke: "Versoepeling in de horeca op 1 maart? Volstrekt ondenkbaar"

Dat de kappers en contactberoepen, in twee stappen, weer aan de slag kunnen, is geenszins het begin van een grote versoepeling, benadrukt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in een interview met Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend" op Radio 1. "Het is echt te vroeg. We moeten nu geduld vragen van de mensen en hen geen valse hoop geven."

Een belangrijk kantelmoment zal zijn als de hele kwetsbare groep mensen in ons land gevaccineerd is

Die hoop was er nochtans, onder meer bij de horeca, dat er op 1 maart weer wat meer mogelijk zou zijn. "Ik begrijp dat heel goed. Als je nu cafébaas bent, of in de cultuursector werkt: dat is vreselijk, en ik weeg mijn woorden. Maar 1 maart, dat is volstrekt ondenkbaar. Maar het zou niet van respect getuigen om mensen iets voor te spiegelen dat nog niet kan. Ik twijfel sterk of we met de race van het vaccin al zo sterk gevorderd zullen zijn dat we in maart kunnen versoepelen. Dat lijkt me niet het geval."

En die vaccinatiecampagne, dat is volgens Vandenbroucke de grote bron van hoop voor de stap naar een normaler leven. "Een belangrijk kantelmoment zal zijn als de hele kwetsbare groep mensen in ons land gevaccineerd is. Dan spreek ik over alle mensen van boven de 65, over mensen met bijkomende ziektes die hen kwetsbaar maken en over het zorgpersoneel. Daar gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het doel wel helder is, maar wanneer we er zullen geraken niet. We zijn daar afhankelijk van de levering van vaccins."

Hij herhaalt op dat vlak de woorden van zijn partijvoorzitter, Conner Rousseau. "Het is een kwestie van solidariteit: als de oudere mensen beveiligd zijn, gaan jongere mensen hun vrijheid kunnen herwinnen. Iedereen zit in dezelfde boot: samen uit, samen thuis."

Lees er hier meer over (en bekijk in dit stuk ook het volledige gesprek met Vandenbroucke):

Centra voor mensen met beperking blij met snellere vaccinatie: "Enthousiast dat we deze keer wel vooraan staan"

De collectieve zorginstellingen waar mensen met een handicap wonen, krijgen ook mee voorrang in de bijgestuurde vaccinatiestrategie. Dat is vanmiddag beslist door de bevoegde ministers. Nadat het zorgpersoneel ingeënt is, komen de collectieve zorginstellingen aan de beurt. Dat zijn bijvoorbeeld psychiatrische instellingen of revalidatiecentra, maar dus ook de centra waar mensen met een beperking wonen.

Bij Klaproos vzw verblijven 20 personen met een verstandelijke handicap en vaak ook nog andere aandoeningen. Directeur Marijke Hayoun reageert dan ook opgelucht op het nieuws over een snellere vaccinatie. “Vanuit onze sector zijn wij heel enthousiast dat wij deze keer vooraan worden meegenomen. In het verleden zijn we eerder stiefmoederlijk behandeld. Dus we zijn heel blij met dit nieuws.”

Minister Beke over politiediensten die voorrang krijgen in vaccinatieplanning: "We hebben hen nodig"

Nadat het zorgpersoneel, de collectieve zorginstellingen en risicopatiënten tussen 18 en 55 jaar ingeënt zijn, zal een specifieke groep van de politie aan de beurt komen. “We volgen het advies van de Hoge Raad voor Advies en Preventie op het werk”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Beke daarover. “We maken alleen een uitzondering voor de ordepolitie, de agenten op het terrein. Omdat we ze nodig hebben om de veiligheid te garanderen en zij moeten ook controleren op quarantaine als dat nodig is.”

Test- en vaccinatielocaties dicht in Nederland vanwege code rood voor winterweer

Vanwege het barre winterweer wordt morgen niemand in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Ook alle testcentra in het land zijn morgen dicht, melden de gezondheidsdiensten.

Omdat hevige sneeuwval wordt verwacht, is in het hele land 'code rood' van kracht. Voordat het weeralarm werd afgekondigd, hadden al diverse Gemeentelijke Gezondsheidsdienten laten weten dat ze test- en vaccinatielocaties uit voorzorg zouden sluiten.

In totaal moet voor zo'n 40.000 mensen een nieuwe afspraak worden gemaakt. De helft van hen had een testafspraak staan, de andere helft zou een prik krijgen. Mogelijk gaat het niet lukken om al die mensen op tijd af te bellen. De autoriteiten roepen mensen die geen telefoontje krijgen op om niet naar de test- of vaccinatielocaties te komen. "Ook na het weekend zullen wij voor u nog een nieuwe afspraak maken."

AstraZeneca-prik vanaf midden februari voor zorgverleners, risicopatiënten en interventie-eenheden van politie onder de 56

Zorgverleners, bewoners van collectieve zorginstellingen, risicopatiënten en de eenheden van de politie die actief zijn op het terrein zullen vanaf midden februari gevaccineerd worden met het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford. De taskforce vaccinatie en de ministers van Volksgezondheid van ons land hebben de Belgische vaccinatiestrategie in ons land in die zin bijgewerkt.

Belangrijk detail: het gaat telkens om mensen van 18 tot en met 55 jaar oud. Over het AstraZeneca-vaccin had de Hoge Gezondheidsraad eerder deze week al gezegd dat er te weinig gegevens zijn over de werkzaamheid bij oudere mensen, dus dat het beter zou zijn om dat vaccin te behouden voor mensen tot en met 55 jaar oud. 

We kunnen in februari al een belangrijk aantal mensen een eerste dosis geven

55-plussers zullen dus een coronavaccin van Pfizer/BioNtech of Moderna krijgen. Dat geldt ook voor mensen met een immuunstoornis en voor mensen die behandeld worden met medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. "Het AstraZeneca-vaccin gaat ervoor zorgen dat we het Pfizer- en Moderna-vaccin versneld gaan kunnen inzetten in de groep waar COVID-19 het meeste impact heeft", legt vaccinoloog Pierre Van Damme uit.

Van het AstraZeneca-vaccin worden deze maand normaal gezien 443.000 dosissen geleverd. Dat zijn er zoals bekend minder dan verhoopt, maar: "We kunnen dus al een belangrijk aantal mensen een eerste dosis geven", zegt Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce. De zorgverleners en risicogroepen samen maken al een groep uit van naar schatting 700.000 à 1,2 miljoen mensen. 

Enigszins verrassend is dat ook de interventie-eenheden van de politie aan bod komen. "Zij staan in voor de ordehandhaving", legt Ramaekers uit. "Daarbij is het niet altijd mogelijk alle beschermingsmaatregelen optimaal te gebruiken. Ook daar zien we een plaats voor dit AstraZeneca-vaccin."

Horeca Vlaanderen wil extra steun en concrete tijdslijn voor heropening

Sommige café- en restauranthouders hoopten tegen begin maart opnieuw hun deuren te kunnen openen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zei vanmorgen dat dat "volstrekt ondenkbaar" is. Horeca Vlaanderen wil in de tussentijd meer steun. "We zijn al 111 dagen gesloten. Dan moeten daar ook extra middelen tegenover staan. Je kan niet hetzelfde blijven doen voor een sector die al zo lang dicht is. Die extra crisissteun moet er zijn voor 26 februari, anders zal heropenen voor velen niet meer mogelijk zijn", aldus topman Matthias De Caluwe.

De topministers vroegen gisteren ook aan de experten om tegen het Overlegcomité van 26 februari een concrete tijdslijn uit te tekenen voor de heropening van gesloten sectoren. Er eind februari al concrete data op plakken zal moeilijk zijn, gaf Vandenbroucke aan. "Ik stel voor dat we het overlegcomité afwachten om te kijken wat de tijdslijn precies is. Het is wel zo dat onze sector en hun leveranciers enkele weken tijd nodig hebben om zich voor te bereiden. De protocollen liggen klaar, en we hebben al eens bewezen dat we het kunnen", reageert De Caluwe.

Coronacrisis slaat gat van 35,6 miljard euro in begroting: "De impact is ongezien"

De coronacrisis slaat een gat van 35,6 miljard euro in de begroting. Dat blijkt uit de eindejaarsraming van de begroting, dat De Tijd kon inkijken. Het totale tekort van 44,9 miljard euro is in absolute cijfers het grootste ooit.

"De impact van corona is ongezien", zegt staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD). "Het is het grootste tekort sinds de jaren 1980." In absolute cijfers is 44,9 miljard een historisch dieptepunt. Als het tekort van 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp) wordt afgezet tegen de omvang van de economie, is het echter geen record. In de jaren 1980 was er namelijk een tekort van 16 procent van het bbp.

Toch is het tekort minder slecht dan verwacht. In de laatste raming van oktober vorig jaar werd het totale tekort nog op 47,6 miljard euro geraamd, een verschil van zo'n 2,5 miljard. Van het totaal is zo'n 35,6 miljard euro te wijten aan de coronacrisis. De resterende 9,3 miljard euro sleepten we al mee van vorige jaren. Volgens De Bleeker hebben we vooral economische groei nodig om uit de crisis te komen. "Daarnaast ga ik uiterst streng zijn voor elk voorstel dat niet gaat over noodzakelijke coronasteun of relance."

Staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD).

Motivatiebarometer: "Helft van de jongeren sport minder"

Het aantal mensen dat minder gemotiveerd is om te sporten, is de voorbije maanden sterk gestegen. Dat blijkt uit onderzoek - de zogenaamde motivatiebarometer - van de universiteiten van Gent en Leuven. In deze coronatijden zijn sportclubs of fitnesscentra dicht en door het koudere winterweer sporten heel wat mensen ook niet meer buiten. 

Vooral jongeren zeggen dat ze minder gemotiveerd zijn om te bewegen. Ongeveer helft van hen zegt minder zin te hebben om te sporten, zegt onderzoeker Maarten Vansteenkiste. “De jongeren lijden het meest onder de situatie. Je kan in een negatieve spiraal terechtkomen en minder energie hebben om naar buiten te gaan, te wandelen, te joggen. En zo komt je welbevinden nog verder onder druk te staan. Het is dus cruciaal om te blijven bewegen.”

Vereniging van studenten teleurgesteld over uitblijven kotbubbel

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) is teleurgesteld dat het Overlegcomité gisteren geen kotbubbel heeft ingevoerd. Bij zo'n kotbubbel zouden studenten die samenwonen nauw contact met elkaar mogen hebben. Ze zouden ook elk een extra knuffelcontact mogen hebben. De bubbel is er dus niet gekomen en wie nu op kot zit, moet afstand bewaren van zijn kotgenoten en moet een mondmasker dragen. 

Volgens ondervoorzitter Dylan Couck van de VVS is dat moeilijk doenbaar. "Het hangt af van kotgebouw en eigenaar maar het is onvermijdelijk dat studenten met elkaar contact maken in de gemeenschappelijke ruimtes. De kotbubbel zou het voor studenten op kot vooral makkelijker gemaakt hebben om ook samen activiteiten te doen buitenshuis zoals een normaal gezin, dus zonder afstand te moeten houden", aldus de ondervoorzitter. 

"Het is ook vreemd dat de kotbubbel er niet gekomen is, er was een draagvlak bij de gemeenschappen en een positief advies van de experten. We hopen dat er snel perspectief komt voor de studenten", besluit Couck. 

Meest gelezen