Miljoenen euro's belastingfraude bij onderaannemers die voor koeriersbedrijven zoals PostNL pakjes bezorgen in ons land

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft een onderzoek geopend naar meerdere onderaannemers die voor koeriersbedrijven, zoals PostNL, pakjes bezorgen in ons land. De pakjesleveranciers zouden voor miljoenen euro's gefraudeerd hebben door onder meer geen belastingen of sociale bijdragen te betalen, vernam De Tijd. De BBI meent ook een btw-carrousel te hebben blootgelegd waarbij verschillende door PostNL erkende koerierbedrijven betrokken zouden zijn.

"De onderzoeken lopen in 29 dossiers", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de fiscus. "Er zijn al 21 dossiers afgehandeld met als resultaat 11,7 miljoen euro aan gevestigde belastingen. Dat is een behoorlijk resultaat." 

Over welke koeriersbedrijven het dan allemaal gaat? "PostNL is een voorbeeld. Er worden ook nog andere bedrijven onderzocht, meer kan ik niet kwijt" zegt Adyns. Dat het al zeker over dat eerste bedrijf gaat, schrijft De Tijd. 

De krant kon namelijk de hand leggen op interne documenten van PostNL Pakketten België. Het gaat om dagplanninglijsten uit 2017, 2018 en 2019. Op de lijsten staan namen van bedrijven die als onderaannemers pakjes leverden voor het bedrijf in ons land. 

Failliete bedrijven

Die onderaannemers kregen die lijsten en mochten onderling ritten uitbesteden en aan elkaar factureren. Van die transacties ontbreken soms geldige betaalbewijzen, bestelbonnen of enige commerciële correspondentie. Daarnaast wordt er ook veel in cash betaald, waardoor de fiscus moeilijk kan achterhalen wie de bestemmelingen waren.

Daarnaast staan er ook bedrijven op die al failliet werden verklaard en toch nog als erkende onderaannemers pakjes leverden voor PostNL. Er was vaak ook geen eenduidige informatie over het bedrijf te vinden. Zo veranderden ze constant van adres, zaakvoerder of activiteit. 

Zo staat er bijvoorbeeld ook een bedrijf op de lijsten dat wél legitiem is, maar niets met koeriersactiviteiten te maken heeft. De gegevens van dat bedrijf werden dus misbruikt. 

De fiscus ontdekte dat meerdere van die bedrijven geen btw, belastingen en sociale bijdragen betaalden en opende een onderzoek. 

Meest gelezen