Paul Dujardin na 18 jaar niet langer directeur van Bozar, na vertrouwensbreuk met personeel en minister Wilmès 

Paul Dujardin is niet langer directeur van kunstencentrum Bozar in Brussel. Dat heeft de raad van bestuur gisteren beslist nadat zowel het personeel als minister van Federale Culturele Instellingen Sophie Wilmès (MR) het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Dujardin blijft wel nog aan boord en zal zich onder andere bezighouden met de Europese relaties van het kunstencentrum. Dat schrijft De Tijd. 

Aan het mandaat van Dujardin komt na 18 jaar een einde. De raad van bestuur erkent het werk dat de voormalige directeur heeft geleverd in een persbericht en is dankbaar "voor de uitzonderlijke erfenis waarop zijn opvolger zal kunnen voortbouwen". Toch leefde Dujardin al jaren op gespannen voet met zijn personeel, dat tot twee keer toe een motie van wantrouwen tegen hem indiende. Zo was er onder andere grote onvrede over zijn autoritaire manier van besturen. 

Dat weerhield Dujardin er niet van om zich in 2019 kandidaat te stellen voor een vierde ambtstermijn. Door de regeringscrisis liep de procedure echter vertraging op, waardoor hij ad interim aanbleef. Wilmès schoof uiteindelijk de Zwitser Christian Longchamp voor als tegenkandidaat, maar de socialisten stelden hun veto waardoor enkel Dujardin overbleef. Het vertrouwen in hem was zo zeer geschonden dat Wilmès het vertrouwen in hem opzegde. 

Operationeel directeur, Albert Wastiaux, vervangt Dujardin tijdelijk als voorzitter van het directiecomité tot er een nieuwe directeur kan worden aangesteld. HR-manager Ignace De Breuck vervangt hem in het directiecomité. 

Dujardin blijft wel nog zeker tot het einde van dit jaar aan boord bij Bozar en zal zich onder andere toeleggen op de Europese relaties van het kunstencentrum. Daarnaast mag hij ook de 100ste verjaardag van Bozar, op 3 maart 2022, voorbereiden. 

Meest gelezen