Videospeler inladen...

Vandenbroucke (SP.A) tempert verwachtingen over versoepelingen horeca: "Maart volstrekt ondenkbaar"

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zullen er in de loop van maart geen extra versoepelingen komen voor bijvoorbeeld de horeca. "Ik twijfel sterk of we dan al ver genoeg gevorderd zijn in de vaccinatiestrategie", zei Vandenbroucke in "De ochtend" op Radio 1.  "Pas als de kwetsbaren zijn gevaccineerd, kunnen we voor iedereen het normale leven weer openen." 

Het was een hoopvol signaal gisteren tijdens de persconferentie na het Overlegcomité. Hoewel experten het hadden afgeraden, mogen kappers en andere contactberoepen weer open.  De topministers vragen de experts ook om een plan van versoepelingen voor andere sectoren uit te tekenen. Dat zou er tegen volgend Overlegcomité (op 26 februari) moeten zijn. "Maar het zou me verbazen mochten we dan al concrete data kunnen voorstellen", zegt minister Vandenbroucke tijdens het ontbijtgesprek met Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend" op Radio 1. 

De tijd van versoepelingen is nog niet aangebroken

Minister Frank Vandenbroucke (SP.A)

De coronamaatregelen werden verlengd tot 1 april. De minister tempert de verwachtingen over verdere tussentijdse versoepelingen. "We mogen uit respect geen valse hoop geven", aldus de minister. "Een belangrijk kantelmoment is als de hele kwetsbare groep mensen in ons land gevaccineerd is. Dat zijn alle mensen boven de 65, mensen met bijkomende ziektes die hen kwetsbaar maken en het zorgpersoneel (...) Dan pas kunnen we voor iedereen stap voor stap het normale leven heropenen."

Kan de horeca op 1 maart weer openen, zoals sommige café- en restauranthouders hoopten? "Volstrekt ondenkbaar", zegt Vandenbroucke. De minister denkt dat de vaccinatiestrategie nog niet ver genoeg gevorderd zal zijn. "En maart als dusdanig?", vraagt Michaël Van Droogenbroeck. "Ik twijfel sterk of we in de race tussen de vaccinatie en het virus al ver genoeg gevorderd zullen zijn (...)", antwoordt de minister.

Herbeluister hier het volledige ontbijtgesprek met minister Frank Vandenbroucke (SP.A) in "De ochtend" op Radio 1 (en lees daaronder verder):

Videospeler inladen...

Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen, wil in de tussentijd meer steun. "Je kan niet hetzelfde blijven doen voor een sector die al zo lang dicht is. Die extra crisissteun moet er zijn voor 26 februari, anders zal heropenen voor velen niet meer mogelijk zijn", aldus De Caluwe. "Ik stel voor dat we het volgende Overlegcomité afwachten om te kijken wat de tijdslijn precies is. Het is wel zo dat onze sector en hun leveranciers enkele weken tijd nodig hebben om zich voor te bereiden. De protocollen liggen klaar, en we hebben al eens bewezen dat we veilig kunnen heropenen."

Wat met AstraZeneca?

Vandenbroucke blikt ook vooruit op het interministerieel overleg over de vaccinatiestrategie deze voormiddag. Daar zal meer duidelijkheid moeten komen over de inzet van het AstraZeneca-vaccin. "Het is een goed vaccin, maar er is inderdaad te weinig data om te zeggen dat het ook bij ouderen en kwetsbaren goed werkt. Daarom zullen we het AstraZeneca-vaccin wellicht houden voor wie jonger is dan 55", aldus de minister. "Wie ouder is of kwetsbaar krijgt Moderna en Pfizer, omdat we weten dat het de ziekte sterk tegenhoudt."

AstraZeneca zal wellicht enkel gegeven worden aan -55 jaar

Minister Frank Vandenbroucke (SP.A)

"Ik denk dat we de strategie kunnen herzien zodat we de ouderen zo snel mogelijk kunnen blijven vaccineren", gaat de minister verder. "En daarnaast gaan we ook de verpleegkundigen in de eerstelijnszorg aan een stevig tempo kunnen blijven inenten. Dan zal iedereen, ook de jongeren, perspectief kunnen krijgen."

Meest gelezen