Foto: Radio 2

Actie Natuurpunt tegen hoogbouw in natuurgebied Hobokense Polder: "Dit megalomaan project grenst aan het waanzinnige"

Natuurpunt heeft samen met een aantal buurtbewoners actie gevoerd aan de Hobokense Polder, een natuurgebied ten zuiden van Antwerpen. Ze zijn niet te spreken over de plannen om daar een groot gebouw neer te poten, de Maritieme Campus Antwerpen  (MCA). "We willen op deze plek geen gebouwen waar vogels zich tegen te pletter vliegen", zegt buurtbewoner Jan Bosmans. 

De Maritieme Campus Antwerpen zou komen in een inham van de Hobokense Polder, op een verlaten industrieterrein waar vroeger een petroleumfabriek gevestigd was, de BP-site. Bedoeling is om bezoekers er op termijn kennis te laten maken met de scheepvaart. 

"Het is een mooi project waar we zeker niet tegen zijn", verduidelijkt buurtbewoner Jan Bosmans, een gepensioneerd arts, "maar dat hoort niet thuis in natuurgebied. Dit is een belangrijk trekgebied voor vogels, die hier de Schelde oversteken. Het zou een enorme verarming zijn voor dit gebied. En er voeden zich hier een vijftal vleermuizensoorten. Als er hier overal licht is, zullen die niet meer naar dit gebied komen. Dit waardevol natuurgebied ten gronde laten gaan door een megalomaan project, is bij het waanzinnige af." 

Een ecologische catastrofe is in de maak, een waardevol natuurgebied gaat naar de verdoemenis

Buurtbewoner Jos Bosmans

Bosmans doet de plannen voor de MCA uit de doeken. "Er zouden hier gebouwen komen tot een hoogte van 45 meter maar op langere termijn met torens tot 70 meter. Met werkgelegenheid van 2000 tot 3000 mensen en parkeerplaatsen voor 700 auto's. Hier overtreden ze de regels. Men begint klein en eens dat gebouw er staat, zal de overheid makkelijker te overtuigen zijn om toelatingen te geven voor grotere gebouwen. Een ecologische catastrofe is in de maak, het hele gebied gaat naar de verdoemenis." 

De actievoerders zijn wel voorstander van kleinschalige industrie met respect voor de natuur. Natuurpunt roept nu iedereen op om bezwaar aan te tekenen tegen de plannen, het openbaar onderzoek loopt tot 20 februari. Intussen is een petitie tegen de bouwplannen door meer dan 11.000 mensen ondertekend. 

Meest gelezen