De laatste Elfstedentocht vond plaats in 1997
Op al onze leveringen zijn de Algemene Voorwaarden van de Fotografenfederatie BFN,NVF,GKF van toepassing, als gedeponeerd bij de

Organisatie Elfstedentocht Nederland drukt hoop de kop in: "Zit er sowieso niet in tijdens deze pandemie"

De forse vriestemperaturen in Nederland laten velen dromen over een Elfstedentocht. De kans dat het ijs dik genoeg wordt om de populaire schaatswedstrijd te organiseren is klein, maar ook als het theoretisch mogelijk is, zal het niét gebeuren. "In de huidige pandemie zit dat er niet in", herhaalt de organisatie.

Temperaturen onder nul en Nederland. Het is een combinatie die meteen doet denken aan de Elfstedentocht, de populaire schaatswedstrijd van zo'n 200 kilometer langs elf steden in de provincie Friesland. In de Nederlandse pers wordt er al wat gespeculeerd, nu het de komende dagen fors gaat vriezen, zowel 's nachts als overdag. 

Maar de kans dat het écht zover zou komen, lijkt klein. "Het is echt complete nonsens", zei eerder al weerman Gerrit Hiemstra bij NOS. "Om het ijs geschikt te krijgen voor de Elfstedentocht, heb je twee weken matige tot strenge vorst nodig." In de provincie Friesland ligt er op dit moment bijvoorbeeld nog geen centimeter, terwijl er over het hele parcours 15 centimeter moet worden gemeten. 

Uit het archief: herbeleef de oranje schaatsgekte tijdens de laatste Elfstedentocht op 4 januari 1997. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

En zelfs al zou het kunnen, het zal dit jaar niet gebeuren, zo herhaalt de organisatie vandaag. Al vorige maand werd duidelijk dat de wedstrijd niet zou kunnen worden georganiseerd met de huidige maatregelen. Op het moment dat de maatregelen worden versoepeld, kan de situatie wel opnieuw worden bekeken. De Elfstedentocht wordt elk jaar volledig voorbereid en kan daarom binnen de 48 uur georganiseerd worden, ook nu.

Maar de huidige maatregelen - zoals de 1,5 meter afstand - zijn er nog steeds. De organisatie noemt het dan ook onverantwoord om in deze omstandigheden een evenement te organiseren dat honderdduizenden mensen op de been brengt, met alle risico's op besmettingen die daarbij horen. Ook legt de Elfstedentocht een grote druk op ziekenhuizen en medische ondersteuning.

Een alternatieve versie van de Elfstedentocht - met bijvoorbeeld alleen wedstrijdschaatsers, zonder publiek of met minder deelnemers - is geen optie. "Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek of met slechts een deel van het deelnemersveld."

Sinds 1909 zijn er vijftien wedstrijden georganiseerd. De laatste keer was dat in 1997.

Meest gelezen