Videospeler inladen...

Gletsjerdam in de Himalaya begeeft het, een dozijn mensen gered, nog tientallen mensen vermist

In de noordelijke deelstaat Uttarakhand, in India, is een gletsjer gedeeltelijk ingestort. Een enorme hoeveelheid water die zich daar had verzameld, is het dal ingestroomd en laat een spoor van vernieling na. De dorpen aan de oevers van de rivier Dhauliganga zijn geëvacueerd. 

Volgens minister Trivendra Singh Rawat van de deelstaat Uttarakhand, zijn er 9 lichamen gevonden. Ook is minstens een dozijn mensen levend vanonder het puin en de modder gehaald. Er zouden nog tientallen vermisten zijn. Dat gaat dan vooral om medewerkers van een waterkrachtcentrale, die overspoeld werd.

Uit een tunnel bij een verwoeste waterkrachtcentrale zijn meer dan een dozijn werknemers gered. Een van hen weet met zijn vreugde geen blijf als reddingswerkers hem naar boven halen. Bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

Ook herders die met hun dieren in het dal waren zouden mogelijk door het water zijn meegesleurd. In verschillende dorpen zijn huizen totaal vernield door de kracht van het water.

Bekijk hier beelden van de grote stortvloed
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Op sociale media circuleren beelden van een gigantische modderstroom, die het dal instroomt van de rivier Dhauliganga, dat is één van de zes bronstromen van de Ganges, de heilige rivier van de hindoes in India. 

Het leger is naar de plaats van de ramp gestuurd met reddingshelikopters. Er zijn ook twee medische teams naar het dorp Reni in het disctrict Chamoli gestuurd. In een tunnel zouden mogelijk nog een tiental mensen hebben kunnen schuilen. Mogelijk kunnen zij nog worden gered. Maar voor veel vermisten wordt met het verstrijken van de tijd, ook de hoop klein dat ze nog levend worden teruggevonden. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het ging te snel, er was geen tijd om te reageren 

inwoner district Chamoli, Uttakhand, India

Verder stroomafwaarts was er een tijdlang overstromingsalarm voor een groot gebied. Maar daar bleven grote problemen uit. Intussen is aan de bovenloop het grootste gevaar ook geweken. 

In Uttarakhand in de Himalaya komen wel meer modderstromen en overstromingen voor. In juni 2013 kwamen er nog tot zesduizend mensen om, in wat toen "de tsunami van de Himalaya" werd genoemd.

gletsjer in de Himalaya, deelstaat Uttarakhand, archiefbeeld
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen