betogers in Yangon, Myanmar

Grootste betogingen in Myanmar sinds 2007: tienduizenden mensen protesteren tegen militaire coup

Het protest in Myanmar tegen de machtsgreep die het leger maandag pleegde groeit nog aan. Nadat gisteren al enkele duizenden de straat waren opgegaan, waren dat er vandaag in Yangon - de grootste stad van het land - al verschillende tienduizenden. Ook in andere steden was er massaal protest. Het is geleden van de volksopstand van 2007 dat er nog zoveel betogers waren in het Aziatische land. 

Gisteren lag het internet nog grotendeels plat in Myanmar, in een poging van de militaire machthebbers om het de betogers moeilijk te maken om zich te organiseren. Maar vandaag melden veel gebruikers dat het internet en de sociale media plots weer functioneren. 

Dat was blijkbaar het sein voor de grootste betogingen sinds lang. In de grootste stad Yangon - het voormalige Rangoon - begonnen de bijeenkomsten op verschillende plekken in de stad. Alle betogers kwamen uiteindelijk bijeen aan de Sule Pagode, in het hart van Yangon. Dat is al langer een symbolische plek van politiek protest in Myanmar. De betogers eisen de vrijlating van de politieke gevangenen en het herstel van de verkozen regering van Aung San Suu Kyi. (lees verder onder de foto) 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Schoten in de lucht

Beelden tonen een grote massa betogers, die vreedzaam door de stad stappen, sommigen dragen rode vlaggen mee, of dragen rode kledingsstukken. Rood is de kleur van de partij van nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi. Sommige bronnen hebben het over in totaal honderdduizend betogers in het hele land.

 In het verleden werd volksprotest vaak bloedig onderdrukt door het militaire regime, maar vandaag hielden de troepen zich grotendeels afzijdig. Alleen in de stad Myawaddy, in het zuidoosten op de grens met Thailand, heeft de politie wel geprobeerd in te grijpen. Agenten schoten in de lucht, maar ook daar zouden er geen confrontaties hebben plaatsgevonden, de betogers bleven er rustig bij. 

In de hoofdstad Naypyidaw was een konvooi  onderweg met honderden tweewielers, brommertjes en moto's. Ook dat werd ongemoeid gelaten. (lees verder onder de foto) 

AFP or licensors

Geen dictatuur voor deze generatie, of de volgende 

21-jarige betoger Thaw Zin

Bij de demonstranten zijn er opvallend veel jongeren. Een jonge demonstrant in Yangon zei "dat dit het moment is om op te staan. We zullen hen nooit vergeven wat ze ons hebben aangedaan". Hen, dat is het leger, dat afgelopen maandag dus de macht heeft gegrepen. Volgens de militairen zou er fraude zijn gepleegd bij de massale overwinning van de partij van Aung San Suu Kyi, verleden jaar in november. Maar daar lijkt weinig van aan.  Aung San Suu Kyi zelf is vastgezet, net als een aantal parlementsleden en medestanders. Er is weinig informatie over waar ze verblijft. Een advocaat zegt dat ze net als in het verleden in haar eigen huis wordt vastgehouden, maar daar is geen zekerheid over. De militairen waren in Myanmar de afgelopen decennia bijna onafgebroken aan de macht, pas tien jaar geleden kwam er een burgerregering aan de macht. 

Betogers dragen portretten mee van Aung San Suu Kyi.
AFP or licensors

Meest gelezen