AFP

Liveblog - Voorlopig geen AstraZeneca-vaccins in Zuid-Afrika: "Mogelijk slechts beperkte bescherming tegen variant"

Zuid-Afrika gaat voorlopig geen vaccins van AstraZeneca gebruiken, zo zegt de regering van het land. Uit een eerste onderzoek blijkt dat het vaccin maar een kleine bescherming zou bieden tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. In ons land is de variant al opgedoken, maar nog niet vaak. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Zuid-Afrika schort vaccinatieprogramma tijdelijk op: "Volgens eerste studie maar kleine bescherming tegen variant"

Zuid-Afrika schort zijn vaccinatiecampagne tijdelijk op. Dat maakte de regering bekend. Bedoeling was om de komende dagen van start te gaan met een miljoen vaccins die zijn ontwikkeld door Oxford en AstraZeneca, maar uit de voorlopige resultaten van een kleinschalige studie bij meer dan 2.000 mensen - die nog geen peerreview kreeg - blijkt dat het vaccin maar een beperkte bescherming biedt tegen milde ziekteverschijnselen door de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Of het vaccin wel beschermt tegen ernstige ziekte en hospitalisatie is nog niet geweten.

"Dit is een tijdelijk probleem, we moeten de AstraZeneca-vaccins schorsen tot we deze problemen hebben opgelost", verklaarde de minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize op een persconferentie. "De komende vier weken zullen we vaccins van Johnson&Johnson en Pfizer krijgen."

Zuid-Afrika is het zwaarst getroffen land in Afrika, met meer dan 1,5 miljoen besmettingen en meer dan 46.000 doden. Maandag was er in het land een eerste levering van 1 miljoen AstraZeneca-vaccins. Naar verwachting zullen in februari nog eens 500.000 doses worden geleverd.

Ons land zal het AstraZeneca-vaccin gebruiken voor mensen onder de 55 jaar. De Zuid-Afrikaanse coronavariant is hier al opgedoken, maar nog niet al te vaak. Viroloog Johan Neyts laat op Twitter weten dat het stilaan duidelijk wordt dat er nieuwe vaccins zullen nodig zijn voor de varianten. 

Jambon: "Zolang de cijfers op dit niveau dansen, is dat niet goed genoeg voor versoepelingen"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) deelt de mening van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A): de grote versoepelingen zijn nog niet voor nu. Vandenbroucke zei gisteren expliciet dat onder meer de horeca niet moet hopen om op 1 maart weer open te mogen.

"Je kunt niet zeggen dat de daling in de coronacijfers zich volledig verderzet", zo zegt Jambon in "De zevende dag" op Eén. "1 maart is er ook heel snel. Wat we wel gezegd hebben op het laatste Overlegcomité is om op de volgende vergadering de gefaseerde heropstart voor verschillende sectoren onder de loep nemen. Dat kan wel enig perspectief bieden. Maar zolang die cijfers op dit niveau dansen, is dat niet goed genoeg voor versoepelingen."

Bekijk hier het gesprek met Jan Jambon in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Wanneer dan wel? Ook op dat vlak veel eensgezindheid met wat we eerder hoorden: "Voor mij is het belangrijke punt als we alle 65-plussers en alle jongere mensen met een chronische aandoening gevaccineerd hebben. Dat is de groep die het makkelijkste in het ziekenhuis belandt. Als dat onder controle is, denk ik dat we moeten kunnen versoepelen."

Versoepelen en dan weer moeten terugplooien, erger dan vandaag, dat is het laatste wat we willen

Een precieze datum kan Jambon niet geven. "Alles hangt af van de leveringen. Wij starten normaal gezien op 1 maart met die massavaccinatie. Als we dan die vaccins in groten getale krijgen, kan het snel gaan."

"Iedereen wil sneller gaan. Maar niemand wil die derde golf. Het is een stap vooruitzetten, omzien en dan de volgende stap zetten. Ik begrijp de frustraties daarover. Iedereen rond beslissingstafel deelt die frustraties. Maar versoepelen en dan weer moeten terugplooien, erger dan vandaag, dat is het laatste wat we willen."

80 kinderen in thuisquarantaine na contact met 1 besmet kind in buitenschoolse kinderopvang Mol

Sinds zaterdagavond zitten 80 kinderen van drie deelgemeenten van Mol in thuisquarantaine. Ze hadden bijna allemaal contact gehad met een besmet leeftijdsgenootje in de buitenschoolse kinderopvang. De vier andere kinderen zijn klasgenoten in de vrije basisschool van deelgemeente Wezel. 

Lees hier meer: 

Opnieuw moet de politie verschillende lockdownfeestjes stilleggen

De lokale politie van Antwerpen heeft afgelopen nacht opnieuw verschillende lockdownfeestjes stilgelegd, al voor de tweede nacht op rij. Iemand die de controle probeerde te verhinderen en de anderen aanzette om zich tegen de politie te keren, werd gearresteerd.

Lees hier meer: 

Ministerieel besluit neemt advies rond mondmaskers over

Sjaals, nekwarmers of bandana's mogen in principe niet meer gebruikt worden als mondmasker. Dat advies van de Risk Assesment Group (RAG) is overgenomen in het nieuwe ministerieel besluit rond de coronamaatregelen, dat eerder op de dag gepubliceerd werd in het Staatsblad.

De RAG adviseert sinds begin vorige week om enkel nog stoffen of wegwerpmaskers te gebruiken. Sjaals, nekwarmers of bandana's werden de voorbije maanden wel toegelaten, maar dat was het gevolg van het tekort aan mondmaskers waar we aan het begin van de pandemie mee kampten. Die problemen zijn intussen opgelost.

Het aangepaste ministerieel besluit dat zondag in het staatsblad is gepubliceerd, neemt die aanbevelingen over. Een mondmasker is een "masker zonder uitlaatventiel, uit stof of wegwerpmateriaal, dat nauw aansluit op het gelaat en de neus, mond en kin bedekt, bestemd om besmettingen bij contact tussen personen te voorkomen", staat te lezen.

Over de aanbeveling van de RAG om ook op kantoor altijd een mondmasker te dragen, staat niets in het ministerieel besluit. Die beslissing laat de regering over aan de sociale partners, legde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) al uit op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité van vorige vrijdag.

Vakantieparken mogen opnieuw open, hoe bereiden ze zich voor?

Er zijn opnieuw wat meer mogelijkheden om te gaan logeren in eigen land, nu ook de vakantieparken weer open mogen. Ze moesten de voorbije maanden dicht blijven. Maar omdat hotels wel open mochten zijn, kwam de Raad van State tegemoet aan de vraag van de vakantieparken om voor hen dezelfde regel te laten gelden. 

Videospeler inladen...

Oostenrijk wil Chinese en Russische vaccins produceren

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz wil in de strijd tegen het coronavirus de Russische en Chinese vaccins in eigen land produceren. Voorlopig is er nog geen toelating van de Europese Unie om de vaccins toe te dienen, maar als die er wel komt, "zal Oostenrijk zeker proberen om de productiecapaciteit voor de Russische en Chinese vaccins te verhogen in de daarvoor geschikte binnenlandse bedrijven", zei Kurz aan de Duitse krant Welt am Sonntag. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk veel veilige vaccins te produceren, zegt hij.

Kurz gaf ook aan zich zelf te willen laten vaccineren met de twee vaccins. "Bij de vaccins gaat het allemaal om de effectiviteit, veiligheid en snelle beschikbaarheid, niet om geopolitieke conflicten."

Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz.

Volgens de bondskanslier zijn er momenteel te weinig vaccins beschikbaar in de Europese Unie. Hij beschuldigt het Europees geneesmiddelenagentschap EMA bij de toelating van de vaccins op een bureaucratische en trage manier te werken. Buiten de EU waren de goedkeuringen veel sneller in orde.

Kurz verwacht dat het leven vanaf de zomer weer wat normaler zal verlopen door de vaccinaties. "Maar ik ben er ook zeker van dat de komende maanden nog erg zwaar gaan worden." In Oostenrijk worden de lockdownmaatregelen morgen wat versoepeld. De winkels, kappers en musea mogen weer de deuren openen.

Staatssecretaris voor Relance Dermine (PS): "De slechtste relancestrategie ooit was de sanering na de crisis van 2008"

De staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) wil eerder een investeringsbeleid voeren dan een saneringsbeleid om onze economie uit de coronacrisis te loodsen. Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag" op Eén.

Twee dingen zijn volgens Dermine belangrijk in een relancebeleid: investeren in de toekomst en de koopkracht versterken. Onder andere door de lonen, pensioenen en laagste uitkeringen naar omhoog te krijgen. "Onze enige uitdaging is om zo snel mogelijk uit de crisis te komen. Als we onze financiën op orde willen krijgen in de toekomst, moeten we vandaag al investeren", klinkt het.

"De beste relancestrategie die we ooit hebben gezien in de geschiedenis van onze westerse wereld is bijvoorbeeld de New Deal in Amerika (het investeringsbeleid na de economische crisis in de jaren 1930, red.)", klinkt het bij Dermine. "De slechtste strategie is wat wij in België hebben gedaan na de crisis van 2008: saneren. We moeten de toekomst voorbereiden door te investeren in goede projecten, die de productiviteit in België kunnen verhogen op lange termijn."

Videospeler inladen...

"Goede zaak dat apothekers bijspringen bij vaccinaties, maar meeste mensen zullen huisarts verkiezen"

4.000 Vlaamse apothekers zijn volop bezig om hun "vaccinbrevet" te halen, om mee te kunnen helpen met de coronavaccinaties in de centra waar er een tekort aan artsen of verpleegkundigen is. Maar ze denken al verder vooruit: in de toekomst zouden ze ook bij andere vaccinaties (bijvoorbeeld tegen de griep) kunnen bijspringen.

Dokter Dirk Scheveneels, ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, heeft lof voor de bereidwilligheid van de apothekers op dit moment. "Dit is een zeer uitzonderlijke situatie", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "We moeten 8 miljoen mensen vaccineren op korte tijd, alle handen helpen. Dus als apothekers kunnen bijspringen, vind ik dat een goede zaak."

AFP or licensors

Ook tegen andere vaccinaties bij de apothekers nadien heeft hij principieel geen bezwaar, maar daar stelt het probleem van de massa zich wat minder. "Alle beetjes helpen, dus prima als de apothekers dat zouden kunnen doen. Maar de griepspuit zetten wij al meer dan 35 jaar en dat kunnen we perfect aan in de huisartsenpraktijken. Ik denk ook dat de grote groep dat ook in de toekomst bij hun huisarts wil laten doen."

Meest gelezen