Videospeler inladen...

Marc Descheemaecker over vertrouwensbreuk NMBS en Gilkinet: "Het besluit werd gedragen door iedereen"

In het dossier over de 44 loketten in de stations die binnenkort gesloten zullen worden, hebben de NMBS en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) wel degelijk regelmatig samengezeten. Dat zegt Marc Descheemaecker, bestuurslid van de NMBS, in "De zevende dag". Eerder deze week kwam het daarover tot een zware discussie tussen de twee. Volgens Descheemaecker is de kans klein dat de beslissing nog teruggeschroefd zal worden. 

In een brief schreef Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS dat er sprake was van een vertrouwensbreuk, nadat minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zijn ongenoegen had geuit over de sluiting van 44 treinloketten. Volgens bestuurslid en voormalig CEO van de NMBS Marc Descheemaecker (N-VA) was de minister hier nochtans van op de hoogte en stond iedereen achter het besluit.

"Het management van de NMBS en uiteraard ook Sophie Dutordoir hebben regelmatig met de werknemers van de minister en de minister zelf samengezeten", zegt Descheemaecker in "De zevende dag". 

Bekijk hier het volledige gesprek met Marc Descheemaecker in "De zevende dag" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Iedereen was er duidelijk van overtuigd dat we op de goede weg zaten en dat de besluitvorming werd gedragen door iedereen", benadrukt Descheemaecker. Het was geen gemakkelijk, maar wel een toekomstgericht besluit. Daarom is het zo belangrijk voor de NMBS dat dit kan doorgaan."

Hoewel Descheemaecker niet te spreken is van de communicatie van de minister, gelooft hij wel dat hij het beste voorheeft met de NMBS en is er op lange termijn niet echt sprake van een zware vertrouwensbreuk. 

Men moet durven moderne technologie in te zetten

Marc Descheemaecker

"In de politiek worden er soms zware woorden gebruikt en vindt men elkaar toch terug in een gemeenschappelijk project. Het belangrijkste is dat Sophie Dutordoir de 21e eeuw in wil gaan met de NMBS", verdedigt hij het besluit. 

"Dan mag de minister niet terug willen naar de 20e eeuw. Ik denk dat we vooruit moeten. De digitalisering en de efficiëntie van de NMBS zijn heel belangrijk. Om meer en betere dienstverlening te geven, moet men durven moderne technologie in te zetten."

De minister mag niet terugwillen naar de 20e eeuw

Marc Descheemaecker

Terugschroeving?

Descheemaecker kan zich een terugschroeving van de beslissing moeilijk inbeelden. Volgens hem heeft de Raad van Bestuur de voorstellen van het management van de NMBS unaniem goedgekeurd.

"Die besluitvorming was bijzonder goed voorbereid, harde feiten, uitstekende argumentatie. Ik kan me moeilijk voorstellen dat nu op een paar dagen tijd heel de Raad van Bestuur ineens van gedachte verandert." Hoe dan ook buigt de raad van bestuur van de NMBS zich volgende dinsdag over de kwestie.

"Ik denk dat het een heel goed idee zou zijn dat de NMBS en de minister werk maken van een nieuwe beheersovereenkomst. Wat er in die beheersovereenkomst komt, zal kracht van wet hebben voor de NMBS en dan heeft de minister daar geen afbreuk aan te doen", besluit hij.

Ik kan me moeilijk voorstellen dat nu op een paar dagen tijd heel de Raad van Bestuur ineens van gedachte verandert

Marc Descheemaecker

Meest gelezen