The Weeknd leukt de pauze op, met zijn "Halftime show" van ongeveer 12 minuten
2017 Burak Cingi

7 miljoen voor 12 minuten: hoe de show rond de "Super Bowl" haast belangrijker is dan het sportieve

Vanavond, traditioneel op de eerste zondag van februari, is er de "Super Bowl", de alombekende American Footballwedstrijd en vooral een van de meest gemediatiseerde sportevenementen ter wereld. En dat heeft niet zozeer met het sportieve luik te maken, maar wel met alles wat daarrond gebeurt. Bedrijven tellen waanzinnige bedragen neer om hun reclamespot in de uitzending te krijgen. En dan is er uiteraard de veelbekeken "Halftime show": de muzikale eer is dit jaar weggelegd voor The Weeknd (30), de Canadese superster van het moment. Een absolute zekerheid: door de coronamaatregelen zal heel dit evenement anders verlopen dan anders.

De 55e Super Bowl samengevat:

  • Waar? Raymond James Stadium in Tampa, Florida
  • Wanneer? 18.30 uur lokale tijd (voor de liefhebbers: 00.30 uur vannacht Belgische tijd) 
  • Wie? The Kansas City Chiefs, die zichzelf kunnen opvolgen als winnaar, versus de Tampa Bay Buccaneers, van superster Tom Brady, die het thuisvoordeel hebben. 
  • De televisieuitzending lokt jaarlijks naar schatting 100 miljoen kijkers. Misschien worden er dat door de coronacrisis nóg meer.
  • "Amper" 25.000 toeschouwers volgen de wedstrijd ter plaatse, in een stadion met een capaciteit van 65.000 bezoekers. 
  • Eerste primeur: voor het eerst zal de Super Bowl mee in goede banen worden geleid door een vrouwelijk scheidsrechter, Sarah Thomas.
  • Tweede primeur: de jonge dichter Amanda Gorman, dé ster tijdens de inauguratie van Joe Biden, krijgt de eer om als eerste dichter ooit een tekst voor te dragen tijdens de Super Bowl. Het wordt een eerbetoon aan mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de coronacrisis.

De "corona-editie" van de Super Bowl zal om evidente redenen niet doorgaan in een afgeladen vol stadion met uitzinnige supporters. En The National Football League (NFL) heeft er bovendien voor gekozen om 7.500 van de 25.000 plaatsen voor te behouden voor zorgverleners, om hen te bedanken voor de maanden strijd die ze al geleverd hebben tegen het coronavirus. 

In en rond het stadion gelden strenge veiligheidsmaatregelen: supporters moeten een mondmasker dragen. Ze krijgen per bubbel een plek toegewezen, en die supportersbubbel kan maximum uit 8 personen bestaan. Tussen de bezoekersbubbels wordt de Amerikaanse veiligheidsafstand van "6 feet", (komt overeen met ruim 1,8 meter, red.) gegarandeerd. 

Bezoekers wordt ook gevraagd om hun toegangsticket elektronisch aan te bieden op hun smartphone en niet op papier, om zo veel mogelijk contact te vermijden. Alle medewerkers zijn de voorbije dagen bovendien regelmatig getest. Bij aankomst aan het stadion krijgt elke supporter van de organisatie een "coronakit", met mondmasker, handgel en ontsmettende doekjes.

7 miljoen dollar voor "halftime show" van 12 minuten

Genoeg over het sportieve luik, want vooral buiten de VS is het muzikale intermezzo tijdens de pauze, de "halftime show", het hoogtepunt van de avond. De grootste (vooral Amerikaanse) artiesten van het moment passeren er de revue. Pas sinds de jaren 90 wordt er een popartiest geboekt, daarvoor moesten vooral orkesten (de zogenoemde "marching bands") de pauze opleuken. Zeker de laatste 10 jaar heeft het concert enorme proporties aangenomen. De kapitaalinjectie van sponsor Pepsi in 2013 heeft daar veel mee te maken.

Vorig jaar hebben Shakira en Jennifer Lopez er een groots feest van gemaakt, met een uitgebreide medley van hun hits, een kinderkoor, tientallen dansers en weinig verhullende glitteroutfits. Ze zongen zich in de geschiedenisboeken, want nooit eerder werd de act tijdens de "halftime show" verzorgd door twee vrouwelijke latinartiesten. De saaie en ondermaatse show van Maroon 5 het jaar voordien, was op slag vergeten. 

Maakten de voorbije jaren wél een goeie indruk: Lady Gaga (2017), Coldplay (2016) en Beyoncé (2013). En Justin Timberlake kreeg in 2018 eerherstel, nadat hij in 2004 een waar schandaal veroorzaakte door de borst van zangeres Janet Jackson te ontbloten tijdens hun duet. (het veelbesproken "Nipplegate"-schandaal, weet u nog?)

Herbeleef hier nog eens de "Halftime show" van Shakira en Jennifer Lopez vorig jaar (en lees voort onder de video)

Dit jaar zijn alle ogen gericht op de Canadese popzanger The Weeknd. Hij wil niets aan het toeval overlaten. Zijn manager vertelde aan muziekmagazine Billboard dat The Weeknd maar liefst 7 miljoen dollar eigen budget heeft geïnvesteerd om van zijn strak getimede show, die 12 à 13 minuten zal duren, een spektakel te maken. 

Dat doet hij naar eigen zeggen om "de fans thuis zo veel mogelijk bij mijn optreden te betrekken", door er "een ware bioscoopervaring te maken". Want van de uitzinnige menigte in een volgepakt stadion, zal hij het niet moeten hebben. En een half leger achtergrondzangers en dansers op het podium is in dit coronajaar ook uitgesloten. Dat het een visueel hoogstandje wordt, lijkt wel een zekerheid.

2017 Invision

Het is een onwaarschijnlijke eer om vanavond op dat beruchte podium te staan.

The Weeknd

Wie is The Weeknd?

Achter de artiestennaam schuilt Abel Makkonen Tesfaye (30), als enig kind van twee Ethiopische immigranten geboren in Toronto, Canada. Na de scheiding van zijn ouders is hij vooral opgevoed door zijn moeder en grootmoeder. The Weeknd is zowel singer-songwriter als producer, en heeft een opvallend stemgeluid, met een indrukwekkend bereik in de hoogte. De muziek van The Weeknd drijft op popdeuntjes met R&B-invloeden. Zijn eerste nummers gooit hij in 2010 op YouTube, in 2012 tekent hij zijn eerste platencontract en vanaf dan gaat het snel. Op zijn 30e heeft hij al vier platen en een "best of" uitgebracht, met de veelzeggende titel "The highlights".

Zijn laatste album "After hours" (2020) is een verpletterend succes. Catchy synthesizers spelen daarop de hoofdrol, en niet toevallig wordt het nummer "Blinding Lights" een gigantische hit. Andere nummers waarvan u The Weeknd kan kennen: "Starboy", "Can't feel my face", "Earned it", "The hills" en "Heartless". Intussen staan er al drie Grammy Awards en twee MTV Video Music Awards op z'n schouw te blinken. Time Magazine heeft hem in 2020 uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen.  Normaal zou The Weeknd nu op tournee zijn: de shows in het Sportpaleis zijn uitgesteld naar september 2022.

Verder is er over The Weeknd relatief weinig geweten: ondanks zijn wereldwijde succes weet hij een waas van mysterie rond zich op te houden. Hij praat weinig of niet met de pers. Wel algemeen geweten: zijn muzikale voorbeelden zijn Michael Jackson en Prince. De voorbije jaren had The Weeknd knipperlichtrelaties met model Bella Hadid en zangeres Selena Gomez. Volgens de geruchtenmolen is hij aan het daten met de Spaanse superster Rosalía, die misschien wel als verrassingsgast opduikt tijdens de Super Bowl.

Beluister hier "Blinding lights", de hit van The Weeknd (en lees voort onder de video):

Excentriek

The Weeknd staat bekend om zijn excentrieke keuzes, als het gaat over zijn optredens of podiumoutfits. De promotie van zijn laatste album "After hours" deed hij consequent als personage, met rode kostuumvest en gehavend gezicht na een zware avond in Las Vegas, zo wil het verhaal. 

Gekleed als dat veelbesproken personage, met een bebloed gezicht en gigantisch hoofdverband ging hij in november naar de American Music Awards (zie foto). Hoe hij vanavond op het podium zal staan, weet niemand, maar in de promofilmpjes voor de "Super Bowl" is alvast geen sprake van een gekneusd gezicht of een verband. 

"De betekenis van zo'n volledig hoofdverband verwijst naar de absurditeit van de Hollywoodcultuur, en in welke mate mensen zichzelf willen veranderen, om anderen te behagen en bevestiging te krijgen", zo verklaarde The Weeknd in aanloop naar de "Super Bowl" in Variety.

2020 Getty Images

Meest gelezen