Radio 2

8 koeien vergiftigd in Brakel: “Ik slaap nu bij de kalfjes uit angst dat hen ook iets overkomt”

Op een boerderij in Brakel zijn 8 koeien dood teruggevonden. Alles wijst op vergiftiging. Landbouwer Bart Vandewalle had zijn beesten enkele uren daarvoor nog eten gegeven. “Toen was er nog niets aan de hand”, klinkt het. Het gerecht is bezig met een onderzoek. 

Toen boer Bart Vandewalle vrijdagnamiddag naar zijn koeien ging kijken, kon hij niet geloven wat hij er aantrof: zijn 8 koeien lagen dood in de stal. “Ik had hen die ochtend nog eten gegeven, en toen was er niets aan de hand”, vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Toen ik de beesten aantrof, heb ik meteen de dierenarts gebeld. Die liet ons weten dat alles wijst op vergiftiging.”

Vermoeden van de dader

“Het is schandalig. Mensen kunnen zo wreed zijn”, zucht een zwaar aangeslagen boer. “We hebben een zeer sterk vermoeden wie de beesten heeft vergiftigd, maar ik kan niet geloven dat iemand tot zoiets in staat is. Wie dit kan uitvoeren is een moordenaar. Zowel op menselijk als op dierlijk vlak. Dit is een schande. Ik hoop dat de dader of daders vervolgd worden. Ik ben de politie van Brakel en het gerecht in ieder geval erg dankbaar dat ze een onderzoek zijn gestart en dat ze druk bezig zijn met het achterhalen van de waarheid.” 

Slapen bij de kalfjes

Boer Bart slaapt nu al 2 dagen bij de kalfjes uit angst dat hen ook iets overkomt. “We hebben geen rust meer. Stel dat die gek terugkeert?”, klinkt het. “Bovendien zijn we ook bang dat de kalfjes misschien vergiftigd zijn via de melk van de koeien. Dat willen we nauwlettend in de gaten houden.”

De liefde voor mijn dieren is groter dan de liefde voor het geld, ik ben er kapot van

Boer Bart Vandewalle

De 8 koeien samen zijn 18.000 euro waard. “Maar dat is het minste van mijn zorgen”, zegt boer Bart. “Het ergste is dat ik mijn dieren kwijt ben. Elke landbouwer weet dat de liefde voor de dieren groter is dan de liefde voor het geld. Anders zouden er al veel mee gestopt zijn. Het is ondragelijk om te weten dat mijn koeien er niet meer zijn”, zucht hij.

Het gerecht heeft de stallen verzegeld, en heeft ook 1 van de dode koeien meegenomen voor een autopsie.

kasto80

Meest gelezen