Brandweerzone Antwerpen

Brandweer Antwerpen verwijderde ijspegels tot een meter groot van bruggen

De Antwerpse brandweer werd vanmorgen opgeroepen door de politie om grote ijspegels van bruggen te verwijderen. "Ze waren een halve meter tot een meter groot. Als die naar beneden vallen, dan zou dat grote schade kunnen veroorzaken." Daarnaast werd de brandweer ook gevraagd om verschillende tunnels in de stad sneeuw- en ijsvrij te maken.

"Het was de politie die ons heeft opgeroepen om ijspegels te verwijderen", zegt Marie De Clercq van de Brandweerzone Antwerpen. Die hingen aan de spoorwegbrug aan het Damplein en aan een brug op het knooppunt Antwerpen-Oost op de Antwerpse ring. 

"IJspegels zijn puur bevroren water en kunnen dus heel zwaar worden. Onze collega's zeiden dat ze tussen een halve meter en een meter groot waren. Als die op een wagen terecht zouden komen, zou dat grote schade kunnen veroorzaken." Aan het Damplein werden er een dertigtal verwijderd.

Tunnels onder de Leien

De brandweer werd daarnaast ook opgeroepen om verschillende tunnels in de stad, onder de Leien en het Operaplein sneeuw- en ijsvrij te maken. "Daar is toch ook wat sneeuw in terecht gekomen en dat is opgehoopt, maar de strooiwagens zijn te groot voor die tunnels", legt De Clercq uit. "Wij hebben een kleinere traktor die er wel door kan en onze manschappen zijn ook aan de slag gegaan met schoppen en borstels."

Meest gelezen