homemates.be

Homemates brengt alleenstaande senioren samen in cohousingprojecten

Cohousing is niet meer alleen voor studenten, ook senioren hokken samen in één woning. De website Homemates.be zorgt ervoor dat alleenstaanden makkelijk een huisgenoot kunnen vinden. In Vlaanderen leven een half miljoen 55-plussers alleen. Vaak is dat in een veel te groot en/of verouderd huis. Homemates wil zulke senioren samenbrengen met andere mensen die hun waarden en normen delen en die met hen in zo een huis willen samen leven. 

Annick Annaert (57) past de formule al toe. "Ik doe dit al sinds de zomer van 2016, toen mijn twee kinderen het huis uit waren. Ik was al langer gescheiden en vond het niet fijn om alleen thuis te komen. Ik heb eerst in de buurt van Diest samengewoond in een project met 15 andere mensen. Dat beviel me zo goed dat ik later verhuisd ben naar een nieuw project met vier mensen in Kalmthout. Alleen onze slaapkamer is privé, de rest is gemeenschappelijk." 

Corona-bubbel

"Het feit dat we met vier samen leven, maakt van ons groepje een feitelijke coronabubbel. Wij hebben de voorbije maanden erg veel aan elkaar gehad en we steunen elkaar door dik en dun", vertelt Annick enthousiast. "Ook het financiële plaatje klopt: we werken met gemeenschappelijke rekeningen voor de vaste kosten en voor het eten. De huishoudelijke taken verdelen we, we hanteren daarbij een schema waarin ieder zijn klusje heeft."

Vijfde bewoner

"Momenteel zoeken we via Homemates een vijfde partner voor ons project. Het werkt zoals een datingsite, maar dan om samen te wonen." Wie kandidaat is, moet aangeven of hij/zij bijvoorbeeld een huisdier wil, veel bezoek wil ontvangen, graag televisie kijkt en wat dan, enzovoort. "Dat zijn allemaal belangrijke factoren om te weten of het samenwonen met die persoon goed zou klikken. Iemand die continu mensen wil uitnodigen, terwijl de rest van het huis dat niet wil, daar komt gegarandeerd ruzie van. Je moet dus op voorhand goed weten of je dezelfde dingen verwacht van het samenwonen." 

Cohousen voor 50-plussers zit in de lift. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen, waaronder in Leuven, kunnen senioren via vzw Abbeyfield Vlaanderen samenwonen in een duurzaam en betaalbaar cohousingproject.  Annick is alvast zeer tevreden over haar manier van wonen. "Voor mij is dit voor eeuwig", besluit ze enthousiast.

Meest gelezen