Foto: Radio 2

Testdag vaccinatiecentra Turnhout en Weelde vlot verlopen: "Alleen nog enkele details bijsturen"

De zogenoemde dry-run van de eerstelijnszone Kempenland, met vaccinatiecentra in Turnhout en Weelde, is goed verlopen. Bij zo'n dry-run wordt getest met vrijwilligers of alles vlot verloopt, van de ontvangst tot het toedienen van het vaccin en het wachten achteraf. Op een paar kleinigheden na zijn beide centra klaar om binnenkort het grote publiek te ontvangen. 

Wim Schippers, die deel uitmaakt van de stuurgroep van eerstelijnszone Kempenland, is tevreden. "Er moeten alleen nog enkele details worden bijgestuurd. Hier en daar een vuilnisbak bij zetten of een tafeltje verplaatsen, of de communicatie tussen de medewerkers op punt stellen. Maar over het algemeen zijn geen grote zaken aan het licht gekomen. Er waren geen lange wachttijden en iedereen kon altijd afstand houden. Alles liep zoals we het wilden zien."

De vaccins die onze richting uit komen, zullen vlot aan de man kunnen worden gebracht

Wim Schippers, lid van de stuurgroep eerstelijnszone Kempenland

Zondag werd getest met een 60-tal vrijwilligers, maar de capaciteit van de vaccinatiecentra in Turnhout en Weelde is veel groter. "De eerste weken zal de opstart beperkt zijn maar we zijn klaar om snel naar een maximumcapaciteit te gaan", legt Schippers uit. "De vaccins die onze richting uit komen, zullen vlot aan de man kunnen worden gebracht. In het begin zullen dat er maar een 1000-tal per week zijn, maar wij kunnen tot 2000 vaccins per vaccinatiecentrum per dag gaan."

Op 15 februari zou gestart worden met de zorgverleners uit de eerste lijn, om dan vanaf 1 maart over te schakelen op 65-plussers. "Het is even afwachten, we moeten kijken wanneer de vaccins onze richting uit komen. Een week van tevoren krijgen we het bericht hoeveel vaccins we toebedeeld krijgen en vanaf dan kunnen we mensen uitnodigen en inplannen om zich te laten vaccineren."

Meest gelezen