1983 AP

Vrouwen in de ruimte: eerste Amerikaanse astronaute kreeg 100 tampons mee "voor de zekerheid"

Europees ruimteagentschap ESA zoekt nieuwe astronauten en doet specifiek een oproep naar vrouwen om ook te solliciteren. Vrouwen zijn nog steeds in de minderheid onder de ruimtevaarders, en hebben ook een groot gevecht moeten voeren tegen seksisme. "De wereld vandaag" op Radio 1 schetst een geschiedenis van vrouwen in de ruimte.

In totaal zijn al 568 mensen in de ruimte geweest, onder wie 67 vrouwen. Net geen 12 procent dus. Toch heeft het niet lang geduurd voor de eerste vrouw de ruimte in mocht: de Russische kosmonaut Valentina Teresjkova vertrok in 1963, twee jaar na de eerste man in de ruimte (Joeri Gagarin in 1961). 

Helaas zou het daarna nog bijna twintig jaar duren vooraleer de tweede vrouw de ruimte in mocht, en ook dat was een Russische: Svetlana Savitskaja vertrok in juli 1982.

Lees verder onder het audiofragment.

Op de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte was het veel langer wachten. Oorspronkelijk kwamen enkel legerpiloten in aanmerking om astronaut te worden, een job die in dat tijdperk nog niet toegankelijk was voor vrouwen. Pas in 1978 werd een antidiscriminatiewet goedgekeurd waardoor ook vrouwen in aanmerking moesten komen om astronaut te worden.

Het duurde uiteindelijk tot 1983 voordat de eerste astronaute de ruimte in mocht, haar naam was Sally Ride.

Ik heb vaak de vraag gekregen welke make-up ik zou meenemen in de ruimte.

Sally Ride, de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte

Sally Ride werd met heel wat seksisme geconfronteerd in de aanloop naar haar ruimtereis. Zo kreeg ze van journalisten vragen over de toiletten aan boord, welke make-up ze zou meenemen in de ruimte en of ze moest huilen als er iets mis ging in de simulator.

"De meest stresserende momenten uit mijn astronauten-opleiding waren eigenlijk de persmomenten", zei Ride daar later over in een interview. "Zij waren met heel andere zaken bezig dan ik."

100 tampons voor zes dagen

Ook NASA zelf was er niet helemaal gerust in, dat ze voor het eerst een vrouw in de ruimte zouden sturen. Vooral dat Ride mogelijk haar maandstonden zou hebben tijdens haar zesdaagse ruimtereis baarde ingenieurs veel zorgen.

Uiteindelijk kreeg Ride maar liefst 100 tampons mee, oftewel 16 per dag. Daarbovenop werd haar ook de vraag gesteld of die voorraad voldoende zou zijn. "Het is maar voor de zekerheid", klonk het.

Vrouwen hebben dus een hele weg afgelegd, nu het Europees ruimtevaartagentschap ESA vrouwen specifiek oproept om te solliciteren. Comédienne Marcia Belsky ging ermee aan de slag en maakte er volgend lied over:

Meest gelezen