Radio 2

Ex-burgemeester van Merchtem zoekt 1.000 vrijwilligers voor nieuw coronavaccin

Eddie De Block, oud burgemeester van Merchtem en broer van ex-minister van Volksgezondheid Maggie, is op zoek naar 1000 vrijwilligers in Brussel en de rand voor een nieuw coronavaccin. De Block is medisch directeur bij Cohezio, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. “Samen met het team van professor Pierre Van Damme staan we in voor de testen van de derde fase". 

In die derde fase wordt het coronavaccin getest op mensen. Daarvoor, in de eerste en tweede fase, gaat het om proefdieren.  Daarom is De Block nu op zoek naar 1000 vrijwilligers. "De helft krijgt het echte vaccin ingespoten, de andere helft een placebo.  Een nepmedicijn. Zo weten we of het coronavaccin ook echt werkt, of niet. Bij de eerste prik worden vrijwilligers ter plaatse een half uurtje opgevolgd. Er zijn dan ook artsen aanwezig die eventueel kunnen ingrijpen. Later volgt nog een vaccinatie op de 29e dag. Op de 43e dag, nemen we bloed om te kijken of alles naar wens verloopt. In totaal zijn er vijf visites. Voor elk bezoek, krijgen vrijwilligers een onkostenvergoeding van 150 euro."

We willen allemaal uit deze gevangenis geraken. Als ik daarij kan helpen, graag

kanidaat-vrijwilliger Hilde Cannie

Hilde Cannie (62) uit Overijse wil zich alvast graag kandidaat stellen, liet ze vanochtend weten in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik zie dat volledig zitten. Als ik kan bijdragen tot de maatschappij, doe ik dat graag. Ze zitten tenslotte al in de derde fase, dus er zullen wel al nevenwerkingen gevonden zijn. We willen allemaal uit deze gevangenis geraken, bij manier van spreken. Als ik daarbij kan helpen, graag."

Unieke ervaring

En ook Eddie De Block is blij dat hij zijn steentje kan bijdragen. "Ik ben nu meer dan 25 jaar bedrijfsarts, maar dit is toch speciaal. Tijdens mijn studies deed ik wel ervaring op bij het meewerken aan wetenschappelijke studies, maar dit is echt uniek. Het wordt sowieso een zeer leerrijke ervaring."

Wil je je graag opgeven als vrijwilliger voor het testen van het nieuwe coronavaccin CureVac? Dan kan je surfen naar de website van de Universiteit van Antwerpen, die het project mee begeleidt.

Meest gelezen