Fietsers in Antwerpen boos over staat van fietspaden: "We lopen groot gevaar"

Door het vriesweer hebben fietsers in Antwerpen het vanmorgen extra moeilijk. De fietspaden liggen er op veel plaatsen erbarmelijk bij, getuigen de fietsers. Hier en daar is er wel gestrooid, maar de fietspaden zijn opnieuw ondergesneeuwd. De stad Antwerpen zet 12 strooiwagens in om pekel uit te strooien op de fietspaden. Maar zij kunnen alleen de belangrijkste fietspaden ijsvrij maken. 

Op de Bisschoppenhoflaan reageren fietsers verontwaardigd: "Het is hier een en al ijs. Het is doorploeteren omdat ik niet anders kan. Ik moet gaan werken dus heb ik geen keuze." Een andere vrouw is bang. "We lopen echt gevaar," zegt ze, "maar ik werk in de zorgsector dus heb ook geen andere mogelijkheid. Openbaar vervoer nemen in deze coronatijden, zie ik niet zitten." Op straat fietsen in plaats van op het fietspad willen de fietsers niet. "Hier op de Bisschoppenhoflaan is het levensgevaarlijk om op straat te fietsen, dan nog liever op een glad fietspad proberen recht te blijven."

Het is ploeteren van 't begin tot 't einde

Ook op de Bolivarplaats in Antwerpen proberen de fietsers hun evenwicht te behouden. "Je merkt wel dat er hier en daar gestrooid is, maar er ligt al een nieuw laagje sneeuw op", zegt een vrouw. "Sommige stukken doe ik te voet, met mijn fiets aan de hand. 

12 strooiwagens ingezet

Toch zet de stad Antwerpen dag en nacht 12 strooiwagens in om pekel te strooien op de belangrijkste fietspaden. "Maar ondanks die grote inzet, blijven de fietspaden gladder en moeilijker berijdbaar dan gewoonlijk," geeft schepen Fons Duchateau toe. Hij roept de Antwerpenaren op om gevaarlijke situaties te melden via de Blauwe Lijn (0800 123 12).

Niet alleen voor wie met de wagen onderweg is, ligt de baan er op sommige plaatsen gevaarlijk bij. Ook voor wie te voet of met de fiets de weg op moet, is het uitkijken. Bekijk hier enkele tips uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen