Yorick Jansens

Gallo-Romeins Museum in Tongeren lokt tieners naar Krokuskriebels: "Jongeren linken leren zien tussen heden en verleden"

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren wil tijdens de krokusvakantie dit jaar inzetten op tieners tussen 10 en 14 jaar. Dat is een doelgroep die ze moeilijk kunnen bereiken. Speciaal voor die jongeren ontwikkelde het museum "Klik en match!", een zoektocht binnen én buiten de museummuren. Met een smartphone moeten ze foto's nemen om zo linken te zien tussen het heden en het verleden.

Tieners zijn een moeilijke doelgroep voor een museum en daarom heeft Tongeren een interactief spel ontwikkeld, waarbij jongeren tussen 10 en 14 jaar op pad moeten gaan met hun smartphone. Dat gebeurt in het Gallo-Romeins Museum zelf, maar ook op straat. "Ze mogen aan de slag gaan met hun eigen smartphone, of die van hun ouders", zegt cultuurschepen An Christiaens. "Dan wordt hen gevraagd om objecten in het museum te fotograferen. Daarna kunnen ze in de stad met een kaart op zoek gaan naar twaalf hedendaagse objecten die aansluiten bij de objecten die ze in het museum hebben gefotografeerd. Zo zien ze de linken uit het heden en het verleden."

Jongeren tussen 5 en 9 jaar

Ook kinderen tussen 5 en 9 jaar zijn met hun ouders welkom in het Gallo-Romeins Museum. Voor hen is er een tocht die door de permanente tentoonstelling "Van neanderthaler tot Gallo-Romein" loopt. Met een audioapparaat gidst archeoloog Bob De Graver hen langs de hoogtepunten van de collectie. Door vragen goed te beantwoorden, kunnen ze een code kraken en vinden ze de "Box van Bob". Ieder kind ontvangt ook een  speurdersdiploma.

Het Gallo-Romeins Museum pakt ook uit met de nieuwe tentoonstelling "Oog in oog met de Romeinen". De tentoonstelling is opgebouwd rond 250 voorwerpen die het museum in Tongeren leent van het vermaarde British Museum in Londen. Bekijk hieronder een reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum kan enkel na reservatie. Bezoekers kiezen hun tijdslot via de website van het museum.

Meest gelezen