Pixabay

Gent krijgt hulp van hotel voor daklozenopvang: “Er mag niemand buiten slapen in deze vrieskou”

De daklozenopvang in Gent en Aalst is klaar om mensen zonder thuis een warme nacht te bezorgen. In Aalst zijn er 24 bedden en voorzien ze extra veldbedden voor wie het nodig heeft. In Gent zijn 116 slaapplaatsen en kunnen daklozen terecht in een hotel als alle bedden ingenomen zijn.

Sneeuw betekent voor sommige mensen plezier, maar voor wie op straat leeft betekent deze koude vooral veel kopzorgen. De daklozenopvang in Aalst en Gent wil er dan ook voor zorgen dat niemand de komende periode de nacht op straat moet doorbrengen. “We gaan mensen actief van de straten halen, en we voorzien bedden in een hotel als onze noodopvang overvol zou zitten”, zegt schepen Rudy Coddens (SP.A) van Gent. Ook in Aalst zullen ze niemand weigeren die onderdak zoekt. “Als alle bedden vol zijn, krijgen ze een veldbed”, klinkt het. 

Beperkt door corona

“Op dit moment zijn er voldoende plaatsen in onze reguliere nachtopvang”, vertelt Coddens bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Dit weekend waren er zelfs meer dan 20 vrije plaatsen.” In totaal zijn er 116 bedden in de nachtopvang, en als dat te weinig blijkt zal de stad daklozen onderbrengen in een hotel. “We kunnen beter voorkomen dan genezen, en daarom hebben we deze noodcapaciteit voorzien. We willen echt niet dat er nu iemand op straat moet slapen.”

De vrieskou stopt niet als het ochtend is, ook overdag kunnen daklozen bij ons terecht om op te warmen

Rudy Coddens (SP.A), schepen Gent

Deze winter roept de stad Gent de hulp in van een hotel om daklozen te slapen te leggen, maar vorige winters konden ze gewoon bedden bijplaatsen in hun ruimte. “Door corona kunnen we dat dit jaar niet doen”, vertelt Coddens. “Daarom hebben we goede afspraken gemaakt met een hotel. We mogen daar enkele kamers afhuren als het nodig zou zijn.” 

In Gent is er naast een nachtopvang ook een dagopvang. Daar kunnen 65 mensen terecht. “De vrieskou stopt niet als het ochtend wordt”, zegt Coddens nog. “Het is belangrijk om ook overdag een warme plaats aan te bieden. Mensen kunnen in onze opvang dan terecht voor een warme kop koffie of soep.”

kasto80

Meest gelezen