Belga Image

Gentse basisschool wil zekerheid over aantal besmettingen: "We kunnen de situatie niet meer bijhouden"

Basisschool De Triangel in Gent zet vandaag een sneltestbus aan de schoolpoort om duidelijkheid te hebben over het aantal coronabesmettingen. De school zit met de handen in het haar omdat de situatie onoverzichtelijk is. De school heeft moeite om bij te houden wie terug naar school mag keren en wie nog langer moet thuis blijven. Het testen van alle kinderen moet nu eindelijk duidelijkheid geven.

Het coronavirus sluipt de scholen al langer binnen, maar als het aantal besmettingen bij zowel leerlingen als leerkrachten te groot wordt, moet er iets gebeuren. Directeur Pieter Dirix: "We hebben besloten samen met de stad en het CLB om een testbus te laten langskomen."

"We hebben ondertussen 4 leerkrachten en 13 leerlingen die positief getest zijn", vertelt Dirix. Van de andere leerlingen is niet geweten of die positief zijn of niet: "Maar er zijn 59 kinderen van de 96 in totaal van de lagere graad in quarantaine gezet." De situatie is zelfs zo erg dat de school een soort boekhouding moet bijhouden: "Het is niet meer overzichtelijk wie terug mag keren en wie niet, dat is niet evident."

Het is niet meer overzichtelijk wie terug mag keren en wie niet

Directeur Pieter Dirix

Kleuters testen?

Het grote probleem is het verschil tussen laagrisico en hoogrisico (al dan niet) besmette kinderen. Een kind dat een besmette leerling kort gezien heeft is laagrisico en een kind dat een tijdlang met diezelfde leerling speelde is hoogrisco. Bij een hoogrisico moet het kind in quarantaine en moet zich laten testen. Dat laatste is niet altijd evident, zegt Dirix: "We merken dat huisdokters kleuters niet altijd willen testen."

Huisdokters willen kleuters niet altijd testen
Directeur Pieter Dirix

"We hadden vorige week 6 leerlingen die met symptomen naar school kwamen. We hebben die naar huis gestuurd om te laten testen. Toen bleek dat maar 1 huisdokter dat gedaan heeft", zegt Dirix. "We merken nog veel te vaak dat er te weinig getest wordt bij kleine kinderen. Terwijl die vaak besmet zijn zonder symptomen." 

Duidelijkheid

De school heeft al alle regels gevolgd die de regering vooropstelt. Maar met de sneltesten hoopt ze nu eindelijk overzicht te krijgen: "We communiceren al twee weken naar alle ouders en moeten telkens een andere boodschap geven. Al heel die periode zitten we met minder dan de helft van de leerlingen die effectief op school zit."

Alle ouders van de leerlingen gaven ondertussen hun toestemming om hun kind op de sneltestbus te laten testen. "Er zijn nog een paar leerlingen die we proberen te bereiken. We hopen die tegen de middag op school te krijgen." De school hoopt nu dat de situatie duidelijk wordt en dat de lessen voor niet-besmette kinderen kunnen doorgaan.

kasto80

Meest gelezen