Frederik Van Nuffel

Eerste wasbeer ontdekt in Aalst: "Dat dier is eigenlijk niet zo schattig en moet gevangen worden"

Natuurpunt Aalst is op zoek naar een wasbeer. Het dier is onlangs ontdekt in het Aalsterse deel van natuurgebied Honegem. Het dier werd gefotografeerd met een fotoval die opgesteld was door een natuurliefhebber. Maar Natuurpunt waarschuwt: "Dat dier is niet zo onschuldig en moet gevangen worden."

Wasberen zien er dan wel schattig uit, maar ze zijn het eigenlijk niet. De ontdekking in Aalst is dus niet zo'n goed nieuws, zegt Rik De Baere van Natuurpunt Aalst: "We hebben het dier ontdekt door camera's die geplaatst waren door een van onze vrijwilligers. Die camera's maken automatisch foto's en filmpjes van passerende dieren. Tot onze grote verbazing is er vorige week heel duidelijk en herkenbaar een wasbeer gepasseerd. We zagen duidelijk het dievenmaskertje over zijn snuit en een duidelijk geringde staart."

We zagen duidelijk het dievenmaskertje over de snuit en een duidelijk geringde staart
Rik De Baere, Natuurpunt Aalst

Het is de eerste keer dat een wasbeer wordt gezien in de streek. "Het kan een dier zijn dat ontsnapt is uit een kooi, ook al mag een wasbeer niet gehouden worden als huisdier." Maar het dier kan ook een reis gemaakt hebben uit verdere oorden: "Die kan uit het zuiden komen, uit Wallonië of Frankrijk. Tientallen jaren geleden zijn daar wasberen ontsnapt uit pelskwekerijen. Dieren kweken voor hun pels is nu niet meer toegelaten. Maar daardoor is er dus wel een populatie wilde wasberen."

Geen goed nieuws

Maar of het dier ontsnapt is uit menselijke handen of afgedwaald is vanuit het zuiden, goed nieuws is het niet en het dier moet gevangen worden, zegt De Baere: "Een wasbeer is niet gevaarlijk voor de mens, maar kan wel veel schade berokkenen aan de natuur omdat het goede klimmers zijn. Het is een notoire rover van vogelnesten en ze stelen de eieren. Ze zitten ook graag in vochtige en beboste omgevingen en eten salamanders en amfibieën op."

Wasberen stelen eieren uit nesten en eten salamanders en amfibieën op
Rik De Baere, Natuurpunt Aalst

De Baere is vooral bezorgd dat het dier zou uitgebroken zijn uit een kooi: "Zeker in het geval dat dit een ontsnapte wasbeer is en gewoon is te leven in gevangenschap, is het het beste dat het dier gevangen wordt en in een opvangcentrum voor wilde dieren wordt ondergebracht." 

Pootjes in de sneeuw

Natuurpunt is op zoek naar het dier dat van oorsprong Noord-Amerikaans is. Het koude weer kan helpen: "In de sneeuw zie je veel sporen van dierenpoten. Dus in Aalst, Honegem, Paddenhoek of ruimere omgeving zijn misschien wel sporen van de wasbeer te vinden." De Baere hoopt dat het dier ergens een vaste verblijfplaats heeft: "Ergens onder een houtstapel of in een tuinhuis. Als we hem vinden dan kunnen we hem vangen met een kooi."

Het is trouwens niet de eerste keer dat een wasbeer is gezien in Oost-Vlaanderen. Het dier werd voor het eerst gefilmd in 2014 in Geraardsbergen. Nadien zijn er nog waarnemingen geweest en er zijn er een aantal verongelukt in het verkeer in Ninove, Erpe-Mere en Welle.

Als je het dier ziet kan je het laten weten aan Natuurpunt Aalst of je kan ook een foto of opmerking posten op waarnemingen.be

kasto80

Meest gelezen