Videospeler inladen...

Gletsjer afgebroken in India: dodental loopt op tot 18, meer dan 165 mensen blijven vermist

In het noorden van India zijn al zeker 18 mensen omgekomen en minstens 165 anderen worden vermist, nadat een stuk van een gletsjer in de Indiase Himalaya gisteren was afgebroken. Hierdoor ontstond een verwoestende overstroming in de deelstaat Uttarakhand. Reddingsdiensten hebben tot nu toe zo’n 25 mensen levend teruggevonden.

Een gigantische hoeveelheid water stroomde gisterenochtend met een enorme kracht door een vallei in het noorden van de Himalaya van India, waardoor bruggen, wegen en twee waterkrachtcentrales werden verwoest. De politie schatte het aantal vermisten gisteren op bijna 200, de meesten zitten vast in de verwoeste energiecentrales.  

Het hoofd van de politie Ashok Kumar zei dat er intussen 18 lichamen gevonden zijn. Over meer dan 165 mensen is er nog geen nieuws. De meeste van de doden en vermisten zouden arbeiders zijn.

2.000 reddingswerkers ingezet

Zo’n 2.000 militairen, agenten en reddingswerkers hebben de zoektocht naar overlevenden vandaag hervat, dat hebben de autoriteiten gemeld. Onder meer duikteams van het leger en de marine worden ingezet.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Volgens de autoriteiten ligt de focus nu op het bevrijden van zo’n 37 arbeiders die vastzitten in een lange tunnel van een energiecentrale. "We hebben 70 meter van die tunnel vrijgemaakt", zei energieminister RK Singh. "We moeten nog 180 meter verder raken tot een bocht. Hopelijk is het puin niet voorbij die bocht geraakt en zijn onze arbeiders nog in leven. We staan nog niet met hen in contact."

De autoriteiten vrezen nog veel meer doden, ook naar de andere vermisten wordt met man en macht gezocht. Ondertussen worden er voedselpakketten via de lucht afgeleverd bij twee dorpen waarvan de wegen door de overstroming afgesloten zijn.

(Lees verder onder de foto)

Uttarakhand
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meer gegevens over de oorzaak van de ramp zijn nog niet bekend. Maar volgens Anjal Prakash, onderzoeksdirecteur en adjunct-professor aan de Indian School of Business "lijkt dit op een gevolg van de klimaatverandering, waarbij gletsjers smelten als gevolg van de opwarming van de aarde". 

Uttarakhand ("noordelijke regio") is een Indiase deelstaat geklemd tussen Nepal, Tibet en de Himalaya. De deelstaat heeft wel vaker te maken met dat soort rampen, maar dan wel in de zomer. In juni 2013 vielen er bijna 6.000 doden bij een gelijkaardig incident. Toen werd de staat geteisterd door hevige regenval.

De huidige ramp werd veroorzaakt door het afbreken van een gletsjer op de flank van de Nanda Devi '("godin van de gelukzaligheid"), de op een na hoogste berg van India. Een enorme hoeveelheid ijs, water en rotsen is zo doorheen de valleien van de rivieren Alaknanda en Dhauliganga geraasd en veegde alles weg  wat op het pad kwam. Die twee rivieren vormen een beetje verder de Ganges, de  belangrijkste en voor hindoes heilige rivier van India. 

Uttarakhand
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen